Розслідування за MH17 фінансово підтримають п'ять країн / Міністерство закордонних справ Нідерландів

Міжнародна слідча група домовилася про спільне фінансування судового розгляду щодо розслідування катастрофи Boeing рейсу MH17 у небі над Донбасом влітку 2014 року, розповіли в уряді Нідерландів.

"Ті сторони, що підписалися домовляються про спільне фінансування судового розгляду, пов'язаного із судовим переслідуванням у Нідерландах осіб, підозрюваних у тому, що вони збили рейс MH17, у світлі міжнародного характеру трагедії та шкоди, заподіяної всім жертвам, і забезпечення легальності судового розгляду", - йдеться в тексті спільного меморандуму країн.

Меморандум, який підписали уряди Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України, створив Комітет з фінансового нагляду. До Комітету увійдуть представники Австралії, Бельгії, Нідерландів та України. Також до Комітету можуть увійти представники країн, які втратили одного або кількох громадян на борту рейсу MH17 і зробили фінансовий внесок у розслідування, пише DT.UA.

Відео дня

Меморандум набув чинності з дати його підписання послами країн в Нідерландах і міністром закордонних справ Нідерландів, і буде діяти протягом п'яти років з можливим продовженням на дворічні терміни. Кількість продовжених дворічних періодів може продовжуватися стільки, наскільки це порахують необхідним.

"Сьогодні партнери по Міжнародній слідчій групі, Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди й Україна, підтвердили свою фінансову підтримку судового розгляду по справі підозрюваних [в катастрофі на сході України літака рейсу] MH17 в Нідерландах. Країни Міжнародної слідчої групи прагнуть встановити повну правду, що лежить в основі вбивства MH17, і притягнути до відповідальності винних", - сказав міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року над містом Шахтарськ Донецької області з екранів радарів зник "Боїнг-777", що належав "Малайзійським авіалініям" і здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур. У катастрофі загинули екіпаж і пасажири літака – усі 298 осіб, зокрема 80 дітей.