Український військовий катер "Нікополь" / фото mil.gov.ua

Російські військові в Керчі перемістили українські військові катери "Нікополь" (P176) і "Бердянськ" (U175), захоплені ФСБ біля берегів Криму, та замаскували їх.

Читайте також"Це неприпустимо": у США закликають Росію негайно звільнити українських моряків, які вже 75 днів у полоні

Як повідомляє видання Крим.Реалії, раніше українські катери були розташовані в кінці причальної стінки в акваторії "Генмола" в Керчі, на території, що контролюється прикордонною службою ФСБ Росії. Станом на понеділок 11 лютого, українські катери на колишньому місці відсутні.

Відео дня

Видання зазначає, що українські катери перемістили ближче до берега, їх накрили маскувальною сіткою та закрили з боку моря російськими військовими катерами.

Тут же перебувають захоплений ФСБ біля берегів Криму український буксир "Яни Капу" (А947), який супроводжував катера "Нікополь" і "Бердянськ". З берега "Яни Капу" закривають російські військові катери, проте частково видно номер буксира.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після чого їх відправили в московські СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша".

28 січня Адвокат Микола Полозов повідомив, що 26 січня поранених українських моряків перевели з "Матроської тиші" у "Лефортово".

Суд у Москві продовжив терміни арештів захопленим українським військовим до кінця квітня.