Поранених українських моряків перевели до московського "Лефортова" / фото facebook.com/RomanTsymbaliuk

Троє незаконно заарештованих в РФ поранених українських моряків були переведені в московське СІЗО «Лефортово», повідомила журналістка та правозахисниця Вікторія Івлєва.

Читайте такожПорошенко та Меркель домовилися тиснути на РФ для визволення всіх українських заручників

Відео дня

«Троє поранених моряків - Андрій Эйдер, Андрій Артеменко та Василь Сорока - вчора або сьогодні були переведені з Матроської тиші до Лефортова. Ми виявили це досить випадково, намагаючись записатися в електронну чергу на передачі. Записатися не вдалося, причина - НЕ ЗНАЙДЕНИЙ ОДЕРЖУВАЧ», - розповіла вона в Facebook.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

Під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців.

Троє з них дістали поранення. Українців обвинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

15 і 16 січня Лефортовський райсуд Москви продовжив строки арешту для 21 українського військовополоненого моряка до 24 квітня, для трьох поранених моряків - до 26 квітня. 18 січня адвокати в повному обсязі оскаржили всі рішення про продовження арешту, всі скарги подано у встановлений російським законодавством триденний строк.

24 січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію «Загострення напруження довкола Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці» в якій, в тому числі, закликала РФ надавати допомогу захопленим українським морякам відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, з Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими.