США закликали Росію негайно звільнити військовополонених українських моряків / фото УНІАН

США не будуть продовжувати переговори з Росією, доки Кремль не звільнить українських моряків, які були захоплені у полон біля Керченської протоки.

Про це повідомив спецпредставник США Курт Волкер під час телефонного брифінгу у Брюсселі, пише посольство України в США на сторінці в Facebook.

"Ми закликаємо Росію негайно звільнити моряків, щоб ми спробували повернутися до дипломатичного вирішення цієї проблеми", - цитує посольство заяву Волкера.

Читайте такожРосійські слідчі допитали чотирьох українських моряків - адвокат

Спецпредставник США зазначив, що у Вашингтоні володіють повною інформацією щодо подій у районі Керченської протоки.

"Нам відомо і з зображень, і з відео, і з того, що нам доводять українські колеги, це блокування проходу через протоку, переслідування українських суден у міжнародних водах, стрільба по них і моряки, які ще досі затримані в Росії", - додав Волкер.

Крім того, за ствердженням самого Волкера, США розглядають можливість посилення санкцій проти Росії через дії в Керченській протоці.

"Я можу сказати, що і Сполучені Штати, і Європа розглядають додаткові заходи, які можуть бути вжиті у випадку, якщо Росія не поверне моряків і продовжуватиме контроль над Керченською протокою", - зазначив спецпредставник.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Читайте такожПосол Євросоюзу в РФ здійснив демарш через затриманих українських моряків

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців обвинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

24 січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію «Загострення напруження довкола Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці» в якій, в тому числі, закликала РФ надавати допомогу захопленим українським морякам відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, з Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими.