Бартош Ціхоцький може стати послом Польщі в Україні / фото msz.gov.pl

Кандидат на пост посла Польщі в Україні, заступник міністра закордонних справ Бартош Ціхоцький вважає, що Варшава привчила Київ, що йому "дозволено більше".

Про це Ціхоцький сказав в інтерв’ю Польському пресовому агентству (РАР), повідомляє Польське радіо.

"Ми привчили Україну, що не наполягаємо на своїх інтересах, що їй дозволено більше. Я хотів би вказати українським політикам, що Європа не складається тільки з Німеччини, і варто турбуватися про відносини з найближчими сусідами", - сказав Ціхоцький, який у четвер отримав позитивну оцінку своєї кандидатури від комісії Сейму з питань закордонних справ.

Відео дня

На його думку, українське суспільство неправильно зрозуміло зміни в Польщі.

"В Україні (партія) "Громадянська платформа" розглядається як тривале явище, а "Право і справедливість" - як тимчасова аномалія", - сказав Ціхоцький.

На його переконання, у Києві недооцінюють глибокі джерела повернення багатьох європейських суспільств до традиційних цінностей сім'ї та ідентичності.

Читайте такожТуск: любити Польщу і Україну - це як любити свою маму та закохатись у дівчину

Водночас він зазначив, що українська влада намагається побудувати ідентичність на спрощених і часто фальшивих образах минулого, оскільки в сучасній свідомості українського суспільства відсутні однозначні об'єднувальні елементи.

У цій ситуації Ціхоцький вважає зрозумілим, чому цього тижня у Києві та Львові демонстративно вітали президента Європейської ради, колишнього польського прем'єра Дональда Туска.

За його словами, Туск у своїй промові у Львівському університеті запропонував Україні "примирення, засноване на чарівній реальності та фальшивій симетрії взаємних кривд".

"Я не думаю, що українська політична еліта усвідомлює наслідки встановлення мораторію на пошук і ексгумацію останків польських жертв конфліктів і репресій. На підставі багатьох розмов я переконаний, що політичні діячі Києва не цікавляться історичним аспектом процесу ідентифікації, а інстинктивно реагують контратакою в ситуації, яка, з нашої точки зору, не має нічого спільного з силою. У пострадянських умовах "крок назад" - це "крок у прірву", - сказав Ціхоцький.

Як повідомляв УНІАН, посол Польщі Ян Пєкло завершує свою дипломатичну каденцію в Україні.