Ілюстрація REUTERS

Керівник політичних програм Українського інституту майбутнього Юрій Романенко спрогнозував ймовірність розпаду Російської Федерації. Він також проаналізував, що це дасть Україні.

Читайте такожНації під назвою "росіяни" не існує - експерт

"Як дипломований історик, можу сказати, що на будь-які процеси потрібно дивитися з різних сторін. Припустимо, Росія розпадеться, але це буде не вперше. В 1917 році Росія розпадалася, а до 1922 року вона відновила вже значну частину своїх територій. У 1991 році вона знову розпалася, а після 2000 року вона знову почала відновлювати свій вплив", – нагадав Романенко, передає "Главред".

Відео дня

Він додав, що Китай розпадався протягом своєї історії кілька разів. Блискучій імперії епохи династії Тан передувало кілька століть нестабільності. Цинь Шихуанді створив імперію, яка перед цим кілька століть перебувала у розібраному стані, тобто Китай був роздроблений. Так що все відносно, підкреслив експерт.

"Якщо ймовірність розпаду Росії велика, і якщо цей розпад станеться, то і нас теж чекає розпад, тому що ми не будемо готові прийняти мільйони біженців, які хлинуть сюди", – попередив керівник політичних програм.

Він порадив почитати мемуари Винниченко про ситуацію з УНР у 1917-1918 році: "Він відмінно описує, як біженці з Росії втекли в Україну, намагалися влаштуватися на роботу, були фактором внутрішньої дестабілізації, тому що були конфлікти, кого брати на роботу, кого не брати".

І резюмував: "Коротше кажучи, якщо ви не готові до такої несподіванки, то ви не зможете скористатися її плодами".

Як повідомляв УНІАН, раніше експерт спрогнозував, коли Росія почне "розходитися по швах". Україні загрожує наплив мігрантів з РФ, вважає військовий експерт.