Ірина Луценко обіцяє, що Порошенко подасть новий законопроект про покарання за незаконне збагачення / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко найближчим часом внесе до Верховної Ради законопроект про покарання за незаконне збагачення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказала в коментарі журналістам представник президента у ВР Ірина Луценко.

Читайте такожУ Раді заговорили про ризик для безвізу між Україною та ЄС через скасування статті ККУ про незаконне збагачення

За її словами, Порошенко внесе до ВР невідкладний законопроект, і в ньому будуть враховані всі зауваження Конституційного суду України, і законопроект "як невідкладний має бути розглянутий в парламенті".

"Як тільки спеціалісти напишуть цей законопроект, він буде негайно поданий", - додала вона.

Луценко повідомила, що в законопроекті стаття про відповідальність за незаконне збагачення буде виписана як "корупційні діяння" та кримінальна відповідальність буде встановлена "за кримінальні злочини".

Вона додала, що в Україні "діє принцип презумпції невинуватості", і слідчі та правоохоронні органи повинні доводити причетність до кримінальних злочинів осіб, що підозрюються.

Як повідомляв УНІАН, Конституційний суд України скасував статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення. За словами джерела агентства УНІАН в КСУ, «Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України, оскільки суд вважає, що вона суперечить презумпції невинуватості».

Як сказав представник суду, КСУ виходив з наступного: ця стаття зобов’язує особу доводити те, що її статки набуті в законний спосіб, а презумпція невинуватості говорить про те, що доводити провину особи є функцією держави.

Нагадаємо, що норма про покарання за незаконне збагачення була однією з вимог ЄС і одним із зобов'язань України перед МВФ, яка закріплена меморандумом.