Генпрокурор прокоментував скандальну інформацію про контрабанду деталей для української військової техніки з Росії / Фото УНІАН

Генеральний прокурор України Юрій Луценко підтвердив, що підприємства оборонно-промислового комплексу, в тому числі «Кузня на Рибальському» отримували деталі для ремонту військової техніки контрабандою з Росії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Луценко сказав на брифінгу в Києві.

Читайте такожЧерез розслідування журналістів про корупційні оборудки оточення Порошенка у Раді зчинився скандал (відео)

«За минулий рік за дорученням військової прокуратури ДФС провела додаткову перевірку усіх контрагентів цього підприємства - ТОВ «Оптимумспецдеталь» і ТОВ «Ренал» та встановила наступне: дійсно підприємства військового комплексу, а також «Кузня на Рибальському», які готували певні вироби для підприємств оборони, отримували від ТОВ «Оптимумспецдеталь» і ТОВ «Ренал» продукцію в основному походження з країни-агресора, яка була доправлена в неустановлений слідством спосіб», - заявив він.

За словами Луценка, в ході всіх перевірок було підтверджено, що це були вироби, а не повітря. «Залізо було поставлене на підприємства ОПК. Це залізо було успішно використано під час ремонту військової техніки та успішно веде себе в зоні військових дій в ході українсько-російської війни», - сказав генпрокурор.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому стверджується, що син першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського Ігор причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

Стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким нормам якості, накручувалися в рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн.

Олега Гладковського журналісти називають другом нинішнього президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого прес-секретар Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольга Постолюк повідомила, що САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених у програмі "Наші гроші" фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері. "Ми за інформацією, яка була оприлюднена в ЗМІ, внесли відомості в ЄРДР і почали кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією – ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою)", - сказала Постолюк.

Президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування.