Луценко додав, що розслідування стосується більше 50 керівників податкової системи часів екс-президента Віктора Януковича / фото УНІАН

Сьогодні прокуратура передає в суд 1100 томів справи так званих «вертолітних податківців».

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко під час засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави в період з 2004 до 2017 рік.

На питання народних депутатів, чому головний військовий прокурор Анатолій Матіос не з’явився на засідання ТСК, Луценко відповів: «Де Матіос? На роботі. Доповідаю, що сьогодні ми передаємо в суд 1100 томів справи так званих «вертолітних податківців».

Відео дня

Луценко додав, що розслідування стосується більше 50 керівників податкової системи часів екс-президента Віктора Януковича, і «1100 томами доводиться розкрадання в сумі 104 мільярди гривень».

Читайте такожЛуценко: Бігус зламував коди з диска з матеріалами про розкрадання в оборонці

«Ми свою роботу зробили, і Матіос зараз вантажить томи в Печерський суд», - наголосив Луценко.

На зауваження «Особисто?», генпрокурор відповів: «Особисто» і додав, що навіть може надати фотографію.

Луценко сказав, ті, «кому смішно» ( на ТСК після його відповіді лунав сміх), мають вибачитися, що казали, що цю справу «закинули».

Генпрокурор наголосив, що «за 9 місяців слідство вийшло на результат». «І сьогодні разом з міністром внутрішніх справ Аваковим і його підлеглими 500 працівниками УЗЕ (Управління захисту економіки - УНІАН) військові прокурори приступають до виконання свої повноважень - підтримання публічного обвинувачення в судах у цій справі», - заявив він.

Луценко додав, що, на його переконання, це є «об’єктивна причина відсутності Матіоса».

Як повідомила у Facebook прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган, завершено розслідування кримінального провадження про так звані «податкові майданчики» щодо злочинної організації екс-міністра доходів і зборів та інших підозрюваних високопосадовців колишнього Міністерства доходів і зборів України, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255; ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364; ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

«Наша спільна команда МВС і ГПУ змогла вже на цьому етапі заарештувати майна злочинців на 700 млн грн, в тому числі 10 будинків, 20 квартир, 20 земельних ділянок, 19 нежитловлих приміщень, тисячу вагонів, 40 автомобілів. Це заарештоване майно сьогодні вже приносить дохід державі», - процитувала Сарган Луценка.

Також, за її словами, Луценко проінформував «про поповнення бюджету на 639 млн грн завдяки перерахуванню «Укрзалізниці» вказаних коштів внаслідок експлуатації 983 вагонів, на які накладено арешт».

Читайте такожЛуценко: інформація Бігуса з’явилася на фінальній стадії розслідування ГПУ щодо "Укроборонпрому"

Луценко зазначив, що пишається діяльністю військових прокурорів, які, «не дивлячись на шалені виклики – і технічного, і правового характеру, змогли всій країні продемонструвати ефективне затримання, слідство, і сьогодні етап передачі до суду. За розкрадання 100 млрд гривень суд має винести законне рішення, передбачене чинним законодавством».

Сарган також цитує головного військового прокурора Матіоса: «Не дивлячись на всі кепкування тих, хто не вірив, що в Україні є право, і в Україні є правоохоронні органи – ми це зробили».

«Попереду суд. Перед вами стоїть група прокурорів, які будуть підтримувати державне обвинувачення. Це люди, які зробили цю страшну, шалену і професійну роботу», - наголосив він.

Сарган повідомляє, що «всього у кримінальних провадженнях щодо зловживань з боку службових осіб Міністерства доходів і зборів України за період керівництва колишнього міністра доходів і зборів України до державного бюджету надійшло 903,9 млн грн».

Обвинувальний акт направлено до Печерського районного суду м. Києва.

Як повідомляв УНІАН, 24 травня 2017 року правоохоронці провели масштабну спецоперацію із затримання податківців часів президентства Віктора Януковича.

Спецоперація проходила в рамках розслідування злочинів, скоєних колишніми керівниками та їх заступниками обласних управлінь тодішнього Міністерства доходів і зборів, державних податкових адміністрацій, які були причетні до організації та функціонування так званих «податкових майданчиків».

В рамках спецоперації було проведено близько 500 обшуків одночасно в 15 областях України, затримували як тодішніх податківців, так і часів Януковича. Затриманих доставляли до Києва на вертольотах для обрання запобіжного заходу. Спецоперацію назвали справою «податківців Клименка» (за іменем міністра доходів і зборів часів Януковича Олександра Клименка) або «вертолітні податківці». Як повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, день операції із затримання коштував 330 тис. гривень. Під час обшуків вилучили багато готівки, золота.

4 лютого генеральний прокурор Юрій Луценко зазначив в коментарі журналістам, що до кінця лютого до суду буде передано справу «вертолітних податківців».

«До кінця лютого ми передамо в суд справу по 27 керівниках обласних податкових, так званих «вертолітних податківцях»», - повідомив Луценко.