Ілюстрація / REUTERS

Для Естонії Крим є і залишатиметься частиною України.

Про це у п'яту річницю незаконного "референдуму", який Росія провела в Криму, заявив міністр закордонних справ Естонії Свен Міксер, пише Європейська правда.

"П'ять років тому сьогодні, 16 березня, Російська Федерація керувала на державному рівні фарсом на українській землі, який був виставлений як референдум. Через два дні, 18 березня, Крим був незаконно анексований Росією", - йдеться в заяві.

Відео дня

"Ми рішуче засуджуємо цей акт, який ігнорував як українську Конституцію, так і волю народу, і представляє серйозну загрозу для європейської безпеки та міжнародного верховенства права", - сказав міністр.

Читайте такожДень спротиву російській окупації: п'ята річниця мітингу кримських татар проти дій РФ у Криму

Міксер наголошує, що Росія використовувала період окупації для посилення своєї військової присутності на півострові.

"Крим став плацдармом для російських збройних сил, які прагнуть контролювати весь Чорноморський регіон і тим самим закріпити російський вплив у ширшому регіоні", - зазначив він.

Естонія також засуджує серйозні порушення міжнародного права, вчинені Російською Федерацією як окупаційною силою в Криму: примусове вербування місцевих жителів до армії; примусове прийняття російського громадянства; захоплення майна; обмеження свободи слова та релігії.

"За п'ять років окупації гуманітарна ситуація в Криму погіршилася: кожна людина, яка не підтримує російську анексію, перебуває в небезпеці. Особливий тиск поширюється на кримських татар, яких переслідувала і депортувала Москва вже в радянські часи", - наголошено у заяві.

Також Естонія засуджує необґрунтоване використання Російською Федерацією військової сили 25 листопада 2018 року проти кораблів ВМС України уКерченській протоці та незаконного затримання особового складу ВМС України.

"Це було очевидним порушенням міжнародного права, українського суверенітету та територіальної цілісності, викликане безпосередньо окупацією Криму. Ескалація напруженості в регіоні Азовського моря створює явну загрозу безпеці у всій Європі", - підкреслив Свен Міксер.