Янукович під час прес-конференції в Москві / REUTERS

Президент-утікач Віктор Янукович збирається повернутися до України.

Про це повідомив його адвокат Віталій Сердюк в коментарі Obozrevatel.

"Так, Віктор Янукович є громадянином України та його батьківщина - Україна. У зв'язку з політичним переслідуванням він тимчасово перебуває за кордоном", - сказав Сердюк.

Відео дня

Читайте такожСуддя порадив Януковичу приїхати в Україну і відбути покарання

За словами адвоката, вони роблять все, щоб припинити "політичне переслідування" їх підзахисного.

"Припинити політичне переслідування і почати нове переслідування проти тих, хто незаконно використовував своє службове становище, ініціював кримінальні справи і переслідування, здійснював інші злочини. Ситуація, яка сьогодні склалася в Україні, не вічна. Наші зусилля дадуть результат і Янукович повернеться", - запевняє Сердюк.

Втім, приблизну дату, коли Янукович збирається повернутися до України, адвокат не назвав.

"Це тільки прокурор може називати їх точно. А ті, хто практикують у правозахисній темі, дат не називають", - підкреслив адвокат.

Як повідомляв УНІАН, 24 січня Оболонський райсуд Києва засудив Януковича до 13 років позбавлення волі. Суд визнав його винним у вчиненні державної зради і підготовці та розв'язанні агресивної війни.

Разом з тим, суд виправдав Януковича за ч. 5 ст. 27 (види співучасників), ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу у зв'язку з недоведеністю в діях обвинуваченого складу кримінального злочину.

Строк покарання Януковича обчислюватиметься з моменту його затримання.

Також суд постановив стягнути з Януковича на користь держави процесуальні витрати на проведення експертиз у сумі 98 тис. 561 грн.

Адвокати подали п'ять апеляційних скарг на вирок.

За інформацією суду, "захисник Юрій Рябовол просить скасувати вирок та виправдати Януковича; захисник Олександр Байдик просить змінити вирок, виключивши з нього посилання на певні докази та обставини; захисник Олександр Горошинський просить скасувати вирок, а кримінальне провадження стосовно Януковича закрити; захисники Богдан Біленко та Андріана Фозекош просять скасувати вирок та призначити новий судовий розгляд у суді першої інстанції; захисники Віталій Сердюк та Ігор Федоренко просять апеляційний суд додатково допитати 48 свідків, вирок скасувати, а кримінальне провадження стосовно Януковича закрити та скасувати арешти на майно, що накладені в межах даного кримінального провадження".