Ілюстрація / REUTERS

Державний секретар у закордонних справах і справах Співдружності Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії (міністр закордонних справ) Джеремі Хант закликає Російську Федерацію негайно звільнити незаконно засудженого до шести років позбавлення волі українського політв'язня Павла Гриба.

Про це глава британської дипломатії повідомив у мікроблозі Twitter.

Читайте такожФейгін назвав "посередника", якому Путін не зможе відмовити у звільненні політв’язня Гриба

Відео дня

«Постійне застосування Росією політично мотивованих ув'язнень викликає жах. Сьогодні Павла Гриба засуджено до шести років. Він страждає від серйозного захворювання і не отримував належного догляду під час утримання під вартою в Росії. Я приєднуюсь до заяви Павла Клімкіна і закликаю до його негайного звільнення», - наголосив Хант.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 22 березня, Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив до шести років колонії загального режиму громадянина України Павла Гриба за нібито «сприяння тероризму». Після вироку Гриб оголосив голодування. Хлопець вимагає допустити до нього лікарів та уповноваженого ВР з прав людини Людмилу Денісову. У МЗС України заявили, що Гриб може не витримати етапування зі слідчого ізолятора у колонію загального режиму. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав міжнародну спільноту тиснути на РФ для звільнення Гриба.

Про затримання Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько Ігор Гриб, на той час член громадської ради Держприкордонслужби України.

За словами батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з Тетяною Єршовою, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. Дівчина мала приїхати на зустріч з Росії. Пізніше стало відомо, що українець утримується в СІЗО у Краснодарі. Російські слідчі звинувачували його в нібито підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

У Павла важке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідно щоденне специфічне лікування. Влада Росії відмовляється дозволити українським лікарям провести огляд Павла в СІЗО.

29 січня 2019 року Денісова заявила, що Гриб перебуває на межі життя і смерті та потребує негайної операції на серці.