Міхеїл Саакашвілі / REUTERS

Політичний аналітик, колишній нардеп і голова мистецького об'єднання «Остання барикада» Олесь Доній вважає, що колишній президент Грузії, екс-голова Одеської обласної держадміністрації, лідер "Руху нових сил" Міхеїл Саакашвілі незаконно залишився без громадянства України.

В Україні ніхто не може бути позбавлений громадянства, тому просто був ліквідований указ президента Петра Порошенка про надання громадянства Саакашвілі, розповів експерт під час чату на Главреді.

За його словами, такі дії є антиконституційними і будь-який інший президент, який прийде до влади в країні після Порошенка, скасує таке рішення.

Відео дня

Читайте такожЙого навіть не пустять в літак: Аваков виключив повернення Саакашвілі в Україну

"Міхеїл Саакашвілі — дуже енергійна людина. Його боялися, коли він був в Україні... Саме завдяки бунтівної (частково навіть руйнівної) енергії Саакашвілі зруйнував попередній кримінальний порядок в Грузії", — зазначив аналітик.

Доній підкреслив, що така енергія небезпечна. "Правда, за цією енергією часто не бачать сенсу того, що він пропонує і говорить", — сказав екс-нардеп.

"Наприклад, нещодавній мародерський скандал в "оборонці" і розкрадання, які довели журналісти — ще три роки тому в програмі Савіка Шустера... Міхеїл Саакашвілі з документами і фактами розповідав саме про Гладковского (вже колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський — Ред.), який займається операціями та контрабандою через Молдову. Він про це говорив три роки тому! Але тоді такої уваги суспільства, яке зараз перед виборами, до цієї справи не було", — заявив експерт.

Аналітик додав, що "енергія у Міхо величезна, а коефіцієнт корисної дії — недостатній, принаймні, таким він виявився в Україні". "Тому рівень його популярності був не надто високим після того, як він перейшов у відверту опозицію до президента", — вважає співрозмовник.

"Водночас його енергетика була настільки колосальна, що він збирав мітинги і демонстрації, які не могли зібрати всі інші опозиційні до Порошенка лідери разом узяті. Очевидно, коли Саакашвілі повернеться в Україну, він не буде сидіти, склавши руки, тому, зрозуміло, що його бояться...", — вважає Доній.

"Нагадаю про безпрецедентне відкликання указу про надання громадянства Саакашвілі. Безпрецедентне — тому що ніхто в Україні не може бути позбавлений громадянства. Тут був фінт — не позбавлення громадянства, а ліквідація указу про надання громадянства. Словесна еквілібристика і казуїстика. А за змістом — антиконституційний акт. Тому очевидно, що будь-який інший президент, який прийде до влади в країні після Порошенка, скасує цей акт", — пояснив колишній нардеп.