Степан Полторак / фото REUTERS

Міністр оборони Степан Полторак заявляє, що питання проходження у майбутньому українських кораблів через Керченську протоку залежатиме від готовності вітчизняних Військово-морських сил і підтримки міжнародних партнерів України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Полторак сказав журналістам в кулуарах 12-го Київського безпекового форуму.

Читайте такожУкраїнські військові моряки вже 100 днів перебувають у російському полоні

Відео дня

"Ми будемо здійснювати прохід через Керченську протоку, тому що, якщо ми відмовимось від таких проходів, це буде означати, що ми відмовляємось від Азовського моря, і від нашої території, але проходити ми будемо", - заявив Полторак.

За його словами, українські судна здійснюватимуть проходження через протоку, коли до цього будуть готові ВМС і міжнародні партнери України.

"І будемо здійснювати тоді, коли ми отримаємо повну готовність наших Військово-морських сил, отримаємо підтримку наших партнерів. Я сподіваюся, що безпечний прохід буде забезпечений саме так", - наголосив Полторак.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

3 квітня представник США в Організації Північноатлантичного договору Кей Бейлі Гатчісон заявила, що НАТО має намір убезпечити проходження українських суден через Керченську протоку.

4 квітня у Вашингтоні країни Альянсу погодили заходи з посилення безпеки у Чорноморському регіоні.