24 квітня президент РФ підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями окупованого Донбасу / фото YConsult.ru

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс вважає, що запровадити нові санкції проти РФ за паспортизацію жителів окупованого Донбасу буде нелегко.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава МЗС Литви сказав на спільному з міністром закордонних справ України Павлом Клімкін брифінгу у Києві.

Лінкявічюс наголосив, що указ президента РФ про спрощену процедуру надання російського громадянства українцям на окупованому Донбасі є ще одним кричущим порушенням міжнародного права.

Відео дня

Читайте такожКлімкін: Жодного подвійного громадянства з Росією як країною-агресором бути не може

За його словами, Росія має відповідати за такі рішення та дії.

"Принаймні, має бути невизнання паспортів так само, як це було у випадку з Кримом, і ми завжди говоримо, що політика невизнання повинна мати зміст, мають бути наслідки - правові, дипломатичні, фінансові, і саме цьому ми збираємося слідувати", - наголосив Лінкявічюс.

Також його запитали про можливість посилення санкцій проти РФ, зокрема, запровадження секторальних обмежувальних заходів, у зв'язку з паспортизацією населення Донбасу.

"Була лише висловлена наша думка, оцінка подій, і, я як вже сказав, мають бути певні наслідки. Тому ми погодилися між собою, що якщо щось піде не так або якщо погіршиться ситуація, ми повинні це обговорити", - зауважив Лінкявічюс.

На його думку, запровадити нові санкції проти Російської Федерації за паспортизацію українського населення окупованого Донбасу можливо, але це буде непростим завданням.

"Чи можливо це? Так, це можливо. Чи це легко? Ні, це не легко. Ви знаємо, інколи ми потребуємо певних зусиль для продовження поточних санкцій, але я можу запевнити, що це причина, чому ми повинні обговорити це питання", - заявив глава МЗС Литви.

Він додав, що ЄС повернеться до питання щодо санкцій проти РФ після обговорень.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. У Кремлі пояснили, що таке рішення ухвалено президентом РФ «з метою захисту прав і свобод людини і громадянина», на підставі «загальновизнаних принципів і норм міжнародного права».

У зв’язку з цим рішенням президент Петро Порошенко закликав ЄС посилити санкції проти Росії під час наступного перегляду відповідного режиму у червні.