Ілюстрація REUTERS

Замість держконцерну «Укроборонпром» буде створено інший орган з розширеними повноваженнями.

Про це заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Кривонос заявив в ефірі 5-го каналу, повідомили УНІАН у прес-службі РНБО.

За його словами, ухвалення законопроекту щодо реформування ДК «Укроборонпром» сприятиме зменшенню корупційних ризиків у сфері ОПК.

Відео дня

Читайте такожЕксперт спрогнозував, чи буде Порошенко затівати протестний Майдан

Кривонос нагадав, що нещодавно відбулося засідання круглого столу під головуванням секретаря РНБО Олександра Турчинова за участю народних депутатів і фахівців з оборонного сектору, під час якого було обговорено законопроект, що передбачає позбавлення «Укроборонпрому» невластивих йому функцій державного управління.

Кривонос нагадав, що «Укроборонпром» був створений за ініціативи екс-президента Віктора Януковича «для простішого контролю за всіма фінансовими потоками, що йшли через підприємства ОПК».

Тому, за словами заступника секретаря РНБО, мета внесеного на розгляд парламенту законопроекту - «знищення старої системи управління в «Укроборонпромі», водночас, самі підприємства, які здатні ефективно та прозоро працювати, - залишаться.

За його словами, натомість буде створено окремий державний орган з розширеними повноваженнями, якому будуть підпорядковані підприємства-учасники концерну.

«Відповідно до нового законопроекту, буде ліквідовано дуже велику кількість існуючих фірм-«прокладок», - підкреслив заступник секретаря РНБО, додавши, що законопроект передбачає також підвищення рівня прозорості державного оборонного замовлення.

Як повідомляв УНІАН, 14 березня голова парламентської Тимчасової слідчої комісії з розслідування відомостей щодо розкрадань в армії Іван Вінник заявив, що законопроект про реформування держконцерну "Укроборонпром" та щодо розсекречення інформації про державне оборонне замовлення вже розроблено.

11 квітня голова Комітету Верховної Ради з нацбезпеки і оборони Сергій Пашинський заявив, що у законопроекті про реформування ОПК буде передбачено також реформування системи закупівель у рамках державного оборонного замовлення.

За словами Пашинського, законопроектом, серед іншого, передбачена ліквідація "Укроборонпрому", а також докорінні зміни до закону про державну таємницю та щодо державного оборонного замовлення. Він додав, що також законопроектом передбачатиметься можливість державно-приватного партнерства в ОПК; можливість для підприємств ОПК державної форми власності створювати спільні підприємства зі стратегічними партнерами України - з виробництва високотехнологічних видів озброєння.