Кулик, як стверджує глава ГПУ, порушив «технологію оголошення підозр» / фото: УНІАН

Генеральний прокурор України Юрій Луценко назвав дії прокурора Костянтина Кулика щодо оголошення підозр особам з оточення чинного президента Петра Порошенка політичними передвиборчими заявами, які не мають нічого спільного з юридичною діяльністю.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Луценко сказав журналістам під час Київського єврейського форуму.

«Якщо ви хочете мою оцінку подій, які генерував прокурор Кулик, то я оцінює це як виключно політичні передвиборчі заяви, які не носять нічого спільного із юридичною діяльністю. Я не один раз говорив з паном Куликом. Моя позиція зрозуміла – якщо є докази, достатні для оголошення підозри будь-якому громадянину України в рамках підслідності ГПУ – це право і обов’язок органів прокуратури. Якщо таких доказів немає – то такі кроки я розцінюю як незаконні», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожЛуценко не бачить підстав писати заяву про відставку

За словами Луценка, прокурор Кулик порушив, у тому числі, «технологію оголошення підозр», і тому вони були зняті з ЄРДР.

«Абсолютно вона була порушена, за що він буде відповідати в дисциплінарному порядку перед КДКП (Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів – УНІАН)», - наголосив генпрокурор.

Як повідомляв УНІАН, 28 березня Луценко заявив, що Департамент міжнародно-правової співпраці ГПУ завершив розслідування стосовно бізнесмена Сергія Курченка.

За його словами, Курченко підозрюється в участі у злочинній організації екс-президента Віктора Януковича та здійсненні в її складі особливо тяжких злочинів проти держави Україна.

Читайте такожУ Верховній Раді збирають підписи за відставку Луценка з посади генпрокурора - депутат

Луценко зазначив, що в ході розслідування злочинів повідомлено про підозри 98 особам, зокрема й високопосадовцям, із них 12 - вищі посадові особи центральних органів виконавчої влади, а також Національного банку України, 6 керівників обласних державних адміністрацій, 14 осіб керівного складу державних підприємств.

Того самого дня заступник голови Департаменту міжнародно-правового співробітництва ГПУ, голова відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Костянтин Кулик повідомив, що фігурантами справи Курченка, яким ГПУ оголосила про підозру, є екс-голова АПУ Борис Ложкін, екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Микола Злочевський, чинний заступник голови АПУ Олексій Філатов та інші топ-чиновники.

Відповідну заяву Кулика було передано журналістам. Її оприлюднила в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" 28 березня ведуча Наталія Мосейчук.

Пізніше в Генпрокуратурі повідомили, що підозри Ложкіну, Гонтаревій і Філатову були скасовані.

22 квітня на сайті ГПУ були опубліковані повістки Ложкіну, Філатову та Гонтаревій про виклик для вручення підозр і допиту в так званій «справі Курченка». Усіх зазначених осіб викликали до слідчого на 23 та 25 квітня на різний час як підозрюваних у кримінальному провадженні №12013220540000400 від 31 січня 2013 року.

У рамках цього кримінального провадження ГПУ розслідує створення екс-президентом Віктором Януковичем злочинної організації та вчинення злочинів у паливно-енергетичному та банківському секторах, сфері оподаткування та інших. Один із епізодів провадження - розкрадання під час закупівлі так званих «вишок Бойка» - самопідіймальних бурових установок, придбаних за більш ніж 400 мільйонів доларів. Інший - корупційні схеми олігарха-втікача Курченка.