Віктор Янукович / REUTERS

Колишній президент-втікач Віктор Янукович звернувся до Окружного адміністративного суду Києва з позовом проти Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Про це йдеться в повідомленні на сайті суду.

"Позивач просить суд визнати протиправним рішення ВКДКА від 29 березня 2019 року, яким було скасовано рішення про притягнення адвоката Івана Ангеліна до дисциплінарної відповідальності, а саме - позбавлення його права на заняття адвокатською діяльністю з наступним виключенням з Єдиного реєстру адвокатів України. Наразі вивчаються матеріали позову та вирішується питання про відкриття провадження у справі", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

У коментарі УНІАН Ангелін розповів, що ще в лютому 2018 року у так званій "великій справі Майдану" він був призначений Печерським районним судом Києва адвокатом Януковича на безоплатній основі через те, що до суду не з'являлися його адвокати за договором. Ангелін додав, що представляв інтереси Януковича всього два засіданні, після чого до справи повернулися його адвокати за договором, а він, відповідно, вийшов зі справи.

Читайте такожСуд продовжив арешт колишнього регіонала Єфремова до 22 червня - ГПУ

Однак після цього, за словами адвоката, на нього надійшла скарга до Київської кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, яка вирішила його відсторонити від здійснення адвокатської діяльності. Рішення Київської кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Агнелін оскаржив до Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, яка визнала, що підстав для звільнення Ангеліна немає.

Нині ж це рішення Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Янукович хоче скасувати у суді.

Як повідомляв УНІАН, 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни, засудивши його до 13 років позбавлення волі. Суд не визнав доведеної провини екс-президента в посяганні на територіальну цілісність України. Екс-президент не брав участі в процесі. Після втечі з України в лютому 2014 року він проживає в Росії.

Обвинувачення просило суд визнати Януковича винним і засудити до 15 років позбавлення волі. Від оскарження зі свого боку прокуратура відмовилася.

Захисники екс-президента називали рішення суду необґрунтованим, ухваленим під тиском. На вирок Януковичу адвокати подали кілька апеляційних скарг.