Експерт пояснив, чому Йованович залишає посаду посла США в Україні / фото УНІАН

Політолог Володимир Фесенко прокоментував відкликання з України посла США Марі Йованович. За його словами, дипломати рідко працюють в країні довше одного терміну.

Читайте такожДерждеп пояснивши заміну посла США в Україні

"Принцип ротації послів працює, як автомат. Я навіть не пригадаю за останні роки, коли у тих же американців чи в європейських країнах могли залишити посла на другий термін. Єдине, коли на кілька місяців затримали ротацію, це в період Євромайдана. Там залишили послів з декількох країн, поки трохи не стабілізувалася ситуація", - сказав Фесенко в коментарі «Главреду».

Відео дня

Експерт згадав приклад Віктора Черномирдіна, який провів в Україні дві каденції, але підкреслив, що це, швидше, виняток із правил.

Фесенко зазначив, що Йованович була призначена дипломатом в Україну в серпні 2016 року, тому в нинішньому році завершується термін її роботи, Вашингтон відкликав свого співробітника на три місяці раніше.

"Дійсно, з нею були пов'язані скандали. Я знаю, що у Порошенка скаржилися останні півтора року на Марі Йованович. Були також скарги генпрокурора Юрія Луценка. Але, припускаю, що саме зараз її міняють з іншої причини. Можливо хочуть, щоб новий американський посол з'явився разом з новим українським президентом", - констатував аналітик.

Фесенко припустив імовірність зміни посла США у зв'язку з інавгурацією нового президента. Можливо, в Білому домі хочуть, щоб новообраний глава держави ознайомився з владою в країні, співпрацюючи з новим дипломатом.

"Марі Йованович Володимира Зеленського знала, вони кілька разів зустрічалися. Але тоді він був у статусі кандидата. І посла потрібно було все одно міняти цього року, тому трохи прискорили цю процедуру", - підсумував спікер.

Як повідомляв УНІАН, раніше представник Державного департаменту США підтвердив, що американський посол в Україні Марі Йованович покине свій пост в травні. За його словами, завершення дипломатичної каденції посла Сполучених Штатів Америки в Україні Марі Йованович узгоджується зі зміною президента України.

У посольстві запевнили, що США будуть залишатися непохитними у підтримці України.