Росія незаконно захопила українських моряків 25 листопада 2018 року / фото УНІАН

У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що очікують за два-три тижні рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права за позовом України проти Росії щодо застосування тимчасових заходів, які полягають у звільненні й поверненні на Батьківщину полонених Росією українських моряків.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу сказала речник МЗС України Катерина Зеленко.

Вона нагадала, що 10 травня за європейським часом з 10:00 до 13:00 у місті Гамбург відбудуться відкриті усні слухання у справі щодо імунітетів трьох українських військових кораблів та 24 членів їхніх екіпажів, незаконно захоплених РФ 25 листопада 2018 року.

Відео дня

Читайте такожВ РФ хочуть провести експертизу захоплених на Азові українських кораблів

"Під час слухань делегація України представить свою позицію щодо запиту про застосування тимчасових заходів, які були направлені до Міжнародного трибуналу з морського права 15 квітня цього року", - сказала Зеленко.

Вона відзначила, що від імені України як агент виступатиме заступник міністра з закордонних справ Олена Зеркаль, а також професори з міжнародного права та представники юридичної компанії Covington & Burling LLP.

"Делегація звернеться до Міжнародного трибуналу з вимогою зобов'язати Російську Федерацію негайно звільнити наші військово-морські судна та їхні екіпажі, оскільки судна та військовослужбовці володіють імунітетом відповідно до Конвенції ООН з морського права, не можуть бути законно затриманими, утриманими та піддані суду з боку Російської Федерації", - заявила Зеленко.

"Хочу наголосити, той факт, що Російська Федерація відмовилася брати участь в усних слуханнях, абсолютно не впливає на легітимність процесу. Згідно з Конвенцією ООН з морського права, не участь відповідача у справі ані означає зупинення судових процедур, ані звільнення відповідача від обов'язку виконувати рішення Міжнародного трибуналу з морського права", - сказала Зеленко.

"Згідно з усталеною практикою, ми очікуємо на відповідне рішення Міжнародного трибуналу вже за два-три тижні", - додала вона.

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками у листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден.

У позові наголошується, що захоплення й утримання суден та членів їхніх екіпажів грубо порушує Конвенцію ООН з морського права. Також у позові висловлюється вимога негайно повернути українських моряків на Батьківщину.

23 квітня у Гаазі відбулись консультації щодо позову. Зеркаль заявила, що на консультаціях представники РФ кардинально змінили тон розмови про захоплених моряків і військові кораблі. За її словами, росіяни перейшли від хамства та брутальної зневаги до цивілізованої мови, притаманної дипломатії.