ТСН

Смерть Олександра Пеклушенка вже третя серед відомих регіоналів-нардепів. До цього мертвими знайдені Станіслав Мельник та Михайло Чечетов.

Як йдеться в сюжеті ТСН.19:30, смерті, дуже схожі на самогубства, косять лави і колишніх можновладців.

У великій політиці Олександр Пеклушенко з 2002 року. У Раду потрапив по мажоритарці від провладного альянсу "За єдину Україну". За місяць - перекинувся до Партії регіонів. Відтоді, її не полишав. У виступах Пеклушенко затято гнув політику ПР. 

У листопаді 2011-го очолив Запорізьку облдержадміністрацію. ЗМІ пов'язували  його з місцевим кримінальним авторитетом - "смотрящим" області - Євгеном Анісімовим.  Під час революції гідності, запоріжці, які вийшли на Майдан - під вікна кабінету Пеклушенка, не один раз вимагали від нього скласти повноваження.  Пеклушенко не раз виходив до протестувальників, але на вимоги не приставав.

Читайте такожПеклушенко міг застрелитися через небажання відповідати за розгін Євромайдана - Геращенко

Згодом під тиском активістів - Пеклушенко пішов із наради в адміністрації, але заяви так і не написав, звільнили за наказом. Відтоді - був не публічним.

Ця смерть - третя, гучна для Запорізького краю. Наприкінці лютого повішеним знайшли мера Мелітополя Вальтера. Його адвокат, заступник керівника міськвідділу міліції - Олександр Бордюга -  також помер. Офіційної причини його смерті так і не назвали. 

Серед нардепів- регіоналів, смерть Пеклушенка, також третя - цього тижня з вогнестрільним пораненням знайдений Сергій Мельник, до цього - Михайло Чечетов. Екс-колега небіжчиків, Тарас Чорновіл міркує: усі троє були залежними від "покровителів". "Всі троє, які покінчили поки що життя самогубством, удар ніколи тримати не вміли. Оце одна з особливостей, які їх виділяють", - каже Чорновіл. 

Сплеск смертності серед колишніх можновладців завжди йде за зміною режиму. За злочини, скоєні під час його панування, має хтось сплатити - переконує відомий український оперативник Валерій Кур.  

"Люди розуміють, що прийде час і треба буде розрахуватися жорстко. Щоб не платила вся родина, вони залишають їм частину крадених грошей, добре ім'я та йдуть із життя", - каже засновник і перший керівник служби кримінальної розвідки УБОП України Валерій Кур. 

Читайте такожУ міліції підтвердили інформацію про самогубство екс-регіонала Мельника

За його словами, ці смерті можуть бути вигідні всім. Колишнім соратникам, бо їхні таємниці завжди залишаться таємницями, нинішній владі - бо не випливе нічого зайвого та самим  правоохоронцям - бо зі смертю підозрюваного можна тихо закрити гучне кримінальне провадження.