Ілюстрація / REUTERS

Якби депутати не проголосували за інавгурацію президента, то це стало б для них політичним харакірі.

Таку думку Главреду висловив політтехнолог Олег Постернак.

Читайте такожПорошенко замислився над достроковими виборами, розпуск Заради може бути йому вигідним – ЗМІ

Відео дня

"Голосування за інавгурацію президента, яке призначили на 20 травня, показало, що Батьківщина, Самопоміч, депутатська група Відродження, частина БПП і мажоритарники були готові до такого рішення. Не можуть же парламентарії йти проти волі новообраного президента, який має 73% на виборах. Це буде просто політичним харакірі для багатьох народних обранців, тому вони повинні були проголосувати", - пояснює політтехнолог.

Він упевнений, що дата влаштує всі сторони.

"19 травня виявилося, в силу надуманості, датою проблемною. Але 20 травня – це цілком розумна дата, яка влаштує всі сторони. Є ще можливість і час для підготовчих заходів", - додає Постернак.

А ось що стосується розпуску Ради, то формально юридичні підстави існують, вважає експерт.

"Причина: відсутність коаліції з моменту виходу з неї трьох фракцій. Це Радикальна партія, Батьківщина та Самопоміч. Але тут є один маленький нюанс. Для цього необхідно рішення Окружного адміністративного суду, який цей факт встановить. Тому що сьогодні спікер Ради Андрій Парубій не дає можливості, він не демонструє підписи, які повинні бути у нього", - уточнив політтехнолог.

Також, у розпуску не зацікавлені міжнародні партнери.

"Другий момент, який потрібно враховувати – це міжнародний тиск. Наскільки я розумію, США та західноєвропейські країни не схильні до сценарію дострокового розпуску Верховної Ради України в силу того, що вони зацікавлені у вибудовуванні системи стримувань і противаг в українському політичному істеблішменті. І ці два фактори у вигляді наявності рішення суду та міжнародної підтримки - не роблять розпуск парламенту однозначним", - говорить Постернак.

Він пояснює, що розпуск Ради вигідний більшості політичних сил. В тому числі й команді Зеленського.

"І багатьом мажоритарникам це вигідно, бо ВРУ не зможе прийняти нову виборчу систему. Вибори пройдуть за старою, а це шанс проходу в парламент за їхніми мажоритарними анклавами і округами. Також, за розпуск будуть Батьківщина, Опоблок, бо вони набирають достатню кількість голосів на хвилі президентської виборчої кампанії. Навіть частина БПП в цьому зацікавлена, адже якщо вони не потрапляють в список оновленої Солідарності, то можуть пройти в Раду за мажоритарними округами", - уточнив Постернак.

А категорично проти такого рішення зараз тільки Народний фронт.

"Можна вважати, що сьогодні ця політична партія знаходиться в підвішеному стані. Адже частина з них буде однозначно бігти в бік БПП, а частина - дрейфувати. Хто – до Юлії Тимошенко, хто – в нові проекти. Наприклад, до Святослава Вакарчука, старт нового проекту якого буде сьогодні", - додає експерт.

Він нагадав, що голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк пояснив – у Зеленського є підстави розпустити Раду до 14 червня.

"Але повторюся, поки ми розмовляємо про терміни, ми забуваємо про підстави. І про те, що в Раді відсутня коаліція, потрібно оголосити на засіданні ВРУ. Але, в оточення Зеленського також є думка, що не потрібно розпускати Раду. Бо новий президент планує оновити виборчу систему – відкриті списки. А для цього потрібен час, щоб розглянути проект виборчого кодексу, який зараз в парламенті пилом припадає. Або потрібен новий закон, але при цьому необхідно провалити проект цього виборчого кодексу. Плюс, не всі впевнені, що зможуть взяти голоси на мажоритарці, якщо виборча система залишиться старою. Тому у частини команди Зеленського є сумніви – чи варто її взагалі розпускати", - говорить Олег Постернак.

І звертає увагу на один важливий момент - по закритих соцопитувань 80% виборців бажають, щоб вибори в парламент пройшли достроково.