Сьогодні народні депутати прийшли до Верховної Ради у вишиванках, так чином вони вирішили відсвяткувати День вишиванки, який щорічно відзначають у третій четвер травня.

Відео дня

Напередодні свята спікер Андрій Парубій закликав депутатів прийти на роботу у вишитих сорочках. Більшість спікера послухалась.

Читайте такожЛяшко в образі "голови колгоспу" та неголений Зеленський: політики похвалилися вишиванками (фото, відео)

Депутати залюбки позували на камеру і робили селфі.

Утім частина депутатів прийшли без вишиванки. Серед них, наприклад, представники "Опозиційного блоку", партії "Відродження" та деякі позафракційні депутати.

Вранці зі святом привітав українців чинний президент. У своєму повідомленні у соцмережі Петро Порошенко відзначив, що вишиванка сьогодні є незмінним символом України не тільки всередині держави, але і за її межами.

"Поки таємниці майстерності української вишивки з покоління в покоління матері передають своїм дочкам – доти буде жити Україна! В нашій вишитій сорочці радість і смуток, надія і сила, які здавна супроводжують кожного українця. Вдягнувши наш національний одяг, ми вкотре доводимо, що любов живе в наших серцях", - переконаний очільник держави.

Новообраний президент Володимир Зеленський, також опублікувавши власне фото в національному вбранні, закликав усіх не забути привітати оточення з цим святом.

"Вишиванку не забув, поголитися забув!" - пожартував майбутній очільник держави.

Серію власних фото у вишиванці опублікував прем'єр Володимир Гройсман, заявивши, що "пишається бути українцем".

"Для нас вишита сорочка особлива - це символ української ідентичності, любові до своєї країни", - заявив керівник Кабміну.

Окрім того в Оттаві канадські депутати також прийшли на роботу у вишиванках. Про це повідомив посол України в Канаді Андрій Шевченко у себе на Facebook. 

"День вишиванки в Оттаві святкуємо з канадськими депутатами і українським інтернами", - написав він.

Нагадаємо, в третій четвер травня в Україні святкують День вишиванки, в цьому році свято випало на 16 травня. За традицією, в цей день всі охочі приходять на роботу або навчання в найбільш пізнаваному елементі українського одягу - у вишиванці.

Спочатку День вишиванки запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Лесі Воронюк у 2006 році.

Свято не прив'язане до державних або релігійних пам'ятних дат. Його мета - зберегти споконвічні народні традиції створення і носіння етнічного вишитого українського одягу.