Учора відбулися перші призначення в АП / фото УНІАН

Шостий президент України Володимир Зеленський 21 травня призначив заступників, також помічників та радників, а також начальника Генштабу.

УНІАН розповість, хто ж вони, новообрані представники апарату Зеленського.

Руслан Хомчак, глава Генштабу ЗСУ

Хомчак народився 5 червня 1967 року в місті Рівне. У 2013 році він отримав звання генерал-лейтенанта ЗСУ. На момент початку війни на Донбасі був командувачем оперативного командування "Південь". З липня по грудень 2014 року був командувачем сектором "Б" сил АТО.

Відео дня

Як повідомляє Цензор.НЕТ, Хомчак - один з офіцерів, яким вдалося вибратися з Іловайського котла. У 2016 році Хомчак за ротацією командував усіма силами АТО. Він брав участь у розслідуваннях всіх відомих НП у військах за останні 2,5 роки.

Руслан Хомчак / фото УНІАН

Андрій Богдан, глава Адміністрації президента

Андрію Богдану - 42 роки. Він жив і навчався у Львові, де здобув вищу юридичну освіту й у 2001 році отримав свідоцтво адвоката.

У 2007 році балотувався до Ради за списками блоку "НУ - НС". Проте на сайті ЦВК зазначено, що він не входив до жодної партії.

2008 рік - тодішній глава Мін'юсту Оніщук призначив Андрія Богдана своїм заступником з питань боротьби з корупцією. 

У 2010 році став урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики.

Пізніше цю посаду ліквідували, однак у 2013 році тодішній прем'єр Микола Азаров знову призначив Богдана уповноваженим Кабміну у сфері антикорупційної політики. 

Після Євромайдану Богдана з Кабміну звільнили, а у вересні 2014 його посада потрапила в список тих, що підлягають люстрації. За словами Богдана, його до цього списку вніс співавтор закону про люстрацію нардеп Юрій Дерев'янко, через що він не має права займати держпосади 10 років, повідомляє ТСН.

Новопризначений голова АП розповідав, що міг би обійти заборону, отримавши свідоцтво учасника бойових дій, бо не раз був в АТО у відрядженні. Категорія держслужбовців із таким документом не потрапляє під люстрацію. Але робити цього Богдан не планує, тому що у військових діях не брав участь і "морального права на це не має".

Богдана називали "неформальним керівником" штабу Зеленського і юристом бізнесмена Ігоря Коломойського. Про співпрацю з Андрієм Богданом у своїх інтерв'ю розповідав і сам Ігор Коломойський.

Андрій Богдан / REUTERS

Заступники глави АП

Сергій Трофімов, перший заступник голови АП. З 2005 року працював виконавчим продюсером "Студії Квартал 95".

Олена Зеркаль, заступник голови АП, 45 років. Із серпня 2014 року була заступником глави МЗС з європейської інтеграції, очолювала українські делегації у міжнародних судах у справах України проти Росії. 

Із сайту Адміністрації президента України зник указ про призначення Олени Зеркаль заступником голови АП. Станом на 7:30 22 травня указ № 309/2019 відсутній. ЗМІ повідомили, нібито вона відмовилася працювати в Адмінстрації президента.

Олена Зеркаль / фото УНІАН

Руслан Рябошапка, заступник голови АП, 42 роки. Колишній заступник Міністра юстиції (від 19 березня 2014), член Національної агенції з питань запобігання корупції – пішов з посади члена НАЗК у червні 2017 року. Рябошапка – заслужений юрист України, був нагороджений почесною грамотою Кабінету міністрів. 

Руслан Рябошапка / Фото УНІАН

На виборах 2019 року був радником Володимира Зеленського.

Юрій Костюк, заступник глави АП.  Сценарист серіалу "Слуга народу". Під час передвиборної кампанії входив до креативної групи штабу Зеленського.

Кирило Тимошенко, заступник голови АП, 30 років. Колишній спортивний журналіст, керівник телепродакшн-компанії GoodMedia. За даними видання theБабель, саме ця компанія знімала усі ролики Зеленського і найвідоміший ролик кампанії – виклик Петра Порошенка на дебати на стадіон.

У 2015 році від партії УКРОП Тимошенко балотувався до Київради. Батько президентського соратника – депутат Дніпропетровської облради, теж від УКРОПу.

Кирило Тимошенко / фото facebook.com

Перший помічник президента

Сергій Шефір - перший помічник президента, земляк, бізнес-партнер і найкращий друг Володимира Зеленського. Він народився у 1964 році, закінчив Криворізький гірничорудний інститут, сценарист і продюсер, співзасновник "Студії Квартал-95".

Сергій Шефір та Володимир Зеленський / REUTERS

Радники президента

Руслан Стефанчук, радник президента – представник у Раді. 43 роки, народився в Тернополі, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, заслужений діяч науки та техніки України, адвокат. Вивчає проблеми загальної теорії приватного права, особисті немайнові права фізичних осіб, договірні та деліктні зобов’язання, право інтелектуальної власності, європейське цивільне право, діяльність Європейського суду з прав людини, медичне право, юридична освіта та наука.

Був головним ідеологом у штабі Зеленського під час президентських перегонів.

Руслан Стефанчук / фото УНІАН

Михайло Федоров, радник президента. Був керівником діджитал-напрямку "ЗеКоманди". До Зеленського прийшов з бізнесу, до цього мав власну діджитал-агенцію.

За всю інтернет-діяльність команди Зеленського, яку ми спостерігали під час передвиборної кампанії, відповідав саме Федоров.

Михайло Федоров / Скріншот

Помічник президента

Андрій Єрмак, помічник президента. Він займається адвокатською діяльністю з 1995 року. Єрмак - засновник "Міжнародної юридичної компанії", яка до сьогодні займається юридичним консалтингом. Також він засновник Garnet International Media Group та продюсером кількох фільмів. 

Крім того, Єрмак очолював правління ГО "Асоціація підприємців міста Києва".

Андрій Єрмак / фото УНІАН