Шимків стверджує, що в ситуаційній кімнаті не було серверів з секретною інформацією / фото УНІАН

Колишній заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків стверджує, що в ситуаційній кімнаті (ситрум) АП не було серверів із секретною інформацією.

Про це він повідомив у Facebook.

«Архітектура ситуаційної кімнати не передбачала жодних серверів, крім відеосервера для керування відеостіною, та іншими екранами. Головна роль відеосервера - це виведення різних джерел відео на об‘єднаний простір відеоекранів», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожДанилюк заявив про зникнення з кімнати в РНБО моніторів і серверів з інформацією (відео)

За словами Шимківа, головна мета такого підходу наступна: об‘єднати інформаційні джерела із різними рівнями захисту в єдиному просторі сприйняття інформації.

«Жодна державна організація не дасть вам копію інформаційних ресурсів, але може за певних умов та присутності оператора видавати відеокартинку із робочого місця, яке знаходиться в самій інституції. Це щось на зразок віддаленого доступу на комп або сервер», - додав він.

Шимків стверджує, що по захищених каналах зв’язку передається лише відеозображення, а не дані, а отже зникає потреба зберігати та будувати якісь проміжні сервери чи сховища.

«Це дозволило обійти вимоги підзаконних актів, та відобразити джерела різного походження одночасно», - написав він.

Шимків зазначив, що аналогічна концепція має місце у побудові ситрумів в США та інших країнах.

«Ситуаційні кімнати різних організацій можуть тунелювати інформаційні відображення між собою, і зникає потреба тримати всіх фахівців з тематик в одному центрі. Саме це передбачено указом, де центральною/головною Ситуаційною кімнатою передбачена ситуаційна кімната в РНБО, а не в АП», - розповів екс-заступник глави АП.

«Про обладнання, яке було передано від ЦВК та НБУ. Сервер збору відео інформації підчас виборів, який належав ЦВК і не використовувався, не міг виконувати роль відеосервера для ситуаційної кімнати, оскільки мав природу сховища без належних відеоресурсів, і ми його пристосували для серверних потреб операційноі діяльності АП. Обладнання передане НБУ - це мережеве обладнання, комп‘ютери (робочі станції) та принтери. Все обладнання передавалось з балансу організацій на баланс ДУС і впевнений, що досі в АП», - запевнив екс-заступник глави АП часів Петра Порошенка.

Як повідомляв УНІАН, 28 травня новопризначений секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк заявив, що із ситуаційної кімнати в Адміністрації президента зникли монітори та сeрвeри, на яких зберігалась інформація.

Про це Данилюк повідомив на своїй сторінці у Facebook та оприлюднив відео, на якому видно, що на місцях, де раніше були монітори та сервери, нічого не залишилося.

Демонструючи стан ситуативної кімнати, він зазначив, що ще місяць тому вона виглядала інакше: «На всіх стінах були великі монітори, які були приєднані до серверів. Все було знято під час зміни влади. Така вийшла цивілізована передача влади в Україні. Залишилися хіба що прапори, під якими приймалися рішення під час нарад».

Також він показав сусіднє з ситуаційною кімнатою невелике приміщення, в якому розміщувались сервери, з яких надходила інформація на монітори.

«Сервери також були вивезені. Моніторів немає, серверів немає. …Навряд чи це виглядає як цивілізована передача влади. Що сталося з серверами, на яких зберігалася секретна інформація?» - запитав Данилюк.

Пізніше на відео відреагував екс-секретар РНБО Олександр Турчинов, який зазначив, що це ситуативна кімната Адміністрації президента і вона не має стосунку до ситуаційного центру РНБО, де зберігається секретна інформація.

Своєю чергою екс-речник Порошенка Святослав Цеголко сказав, що техніку з АП повернули орендодавцю.

"Уся техніка для ситуаційної кімнати Президента була орендована за власний кошт Петра Порошенка і відповідно повернута орендодавцю", - написав він.