Міхеіл Саакашвілі / REUTERS

Колишній президент Грузії, екс-голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі заявив про отримання в українського консула у Варшаві посвідчення особи для повернення в Україну.

Про це Саакашвілі повідомив у Facebook.

«Чарівна консул України видала мені в посольстві у Варшаві посвідчення особи на повернення в Україну! А зараз - в аеропорт і до Києва!», - написав він.

Відео дня
фото Mikheil Saakashvili, Facebook

Як повідомляв УНІАН, в липні 2017 року на той час президент Петро Порошенко видав указ про позбавлення Саакашвілі громадянства України.

В Україні Саакашвілі інкримінувалися три статті Кримінального кодексу: замах на злочин (ч. 1 ст. 15), злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили двоє або більше осіб (ч. 2 ст. 28), сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності (ч. 2 ст. 256).

Читайте такожСаакашвілі: я так скучив за Києвом, Одесою і борщем з пампушками

Як заявив генпрокурор Юрій Луценко, Саакашвілі організував акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні та сприяння членам злочинного угруповання екс-президента Віктора Януковича і бізнесмена Сергія Курченка у припиненні їхнього кримінального переслідування.

У вересні 2017 року Саакашвілі в супроводі прихильників і деяких українських політиків перетнув державний кордон з Польщі в Україну. Тоді суди підтвердили звинувачення прикордонників у тому, що він незаконно перетнув кордон.

12 лютого 2018 року Саакашвілі за процедурою реадмісії було передано Польщі. Щодо нього існує обмеження у в'їзді в Україну терміном до 2021 року.

28 травня президент України Володимир Зеленський виключив з указу свого попередника Порошенка від 26 липня 2017 року положення про втрату Саакашвілі громадянства України.