У Зеленського поянснили позицію щодо Донбасу / фото УНІАН

Повністю забороняти стріляти українським військовим на Донбасі не будуть, а економічні обмеження щодо торгівлі з окупованою територією Донецької та Луганської областей знімуть лише за певних умов.

Про це в ефірі програми "Право на владу" на каналі "1+1" сказала речниця президента України Юлія Мендель, коментуючи викривлені новини щодо підсумків переговорів 5 червня у Мінську щодо Донбасу, передає ТСН.

Читайте такожКучма пояснив свою позицію щодо заборони ЗСУ стріляти у відповідь (відео)

Відео дня

"Начебто Леонід Данилович (Кучма) заявив, що українські військові не можуть стріляти у відповідь на обстріли. Мені здається, що жоден президент не може побажати (цього – ред.) своїй країні. Я не знаю, звідки походить це, але ми сьогодні говорили з Леонідом Даниловичем і він сказав, що це просто вирвана фраза з контексту. По-перше, все пояснення полягало в тому, що зобов'язання про припинення вогню прописані в Мінських домовленостях. Однак обов'язково на взаємних зобов'язаннях. Україна не може лише зі свого боку перестати обстріли. Це просто неможливо. Про що конкретно йшлося? Про те, що дуже часто українські військові потрапляють на провокації, коли стріляють з житлового будинку, з дитсадка, зі школи, з лікарні, з будь-якого місця, де перебувають цивільні люди. І після цього починаються обстріли цього будинку. Таким чином гинуть наші люди, наші українці. Тож ішлося про те, щоби не піддаватися на провокації", - сказала Мендель.

Речниця глави держави наголосила, що "сьогодні ми маємо говорити про те, що маємо перейти у курс прагматичної і спокійної дипломатії. І в центрі цієї дипломатії має бути найважливіше - цінність людського життя. І що власне намагається зробити президент Володимир Зеленський, це те щоб розпочати заново, відновити мінський процес, який просто зайшов у глухий кут".

Інша "зрада" – можливе зняття економічної блокади з окупованого Донбасу.

"У 2017 році були введені ці обмеження на торгівлю з окупованими територіями. І власне це сталося з кількох причин. З них головні - це те, що там з'явилася рубльова зона і через те, що там відбувалася псевдонаціоналізація, коли відібрали і державні, і приватні підприємства, і звичайну приватну власність людей, які там жили. Ми не можемо просто зараз говорити про зняття цих обмежень, якщо не будуть виконані умови, коли не буде знято рубльову зону і не буде скасовано так звану псевдонаціоналізацію", - зазначила Мендель.

Вона наголосила, що під час переговорів має враховуватися позиція України, всі сторони мають виконувати певні зобов'язання, а не лише Україна.

"Коли триває мінський процес, ведуться переговори, то, звісно, включається позиція і України, і що має обов'язково зробити Росія. Ми ж не можемо вимагати винятково від себе. Але нам дуже прикро, що поки ми перебували в Брюсселі (перший закордонний візит президента Зеленського. – ред.), були зманіпульовані оці основні меседжі. І мені здається, що якісь політичні партії просто намагаються виграти якісь політичні вигоди для себе перед виборами до парламенту. І дуже образливо, що це робиться за рахунок таких болісних тем, як війна. Тому що тут у нас немає суперечливостей. Ні у влади, яка була 5 років і не змогла нічого зробити, ні у влади, яка прийшла і збирається щось робити. У нас однакові червоні лінії - не можна говорити про те, що буде змінена територіальна цілісність України, Крим - це Україна, Донбас - це Україна", - сказала Мендель.