Литва визнала геноцидом депортацію кримських татар / фото УНІАН

Резолюцію щодо визнання депортації кримських татар у 1944 році геноцидом передано до Меджлісу кримськотатарського народу.

Читайте такожЗеркаль у суді ООН нагадала РФ, що "ДНР" і "ЛНР" не є учасниками Мінського переговорного процесу

Про це сказав голова Сейму Литовської Республіки Вікторас Пранцкетіс на відкритті Десятої сесії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща, яка проходить в Києві.

Відео дня

"Учора ухвалено резолюцію щодо визнання геноциду кримських татар у Радянському Союзі. Сьогодні цей акт передано до Меджлісу кримськотатарського народу. Ми вважаємо геноцидом злочин Радянського Союзу стосовно кримських татар у 1944 році", - сказав він.

Також Пранцкетіс закликав міжнародну спільноту "бути з нами солідарною в цьому питанні та продовжити політику невизнання проведеної окупації Криму Російською Федерацією".

Як повідомляв УНІАН, МЗС України закликало міжнародну спільноту визнати депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу.

10 травня Сейм Латвії визнав депортацію у 1944 році кримських татар геноцидом.

6 червня Сейм Литви визнав геноцидом Депортацію кримських татар режимом Сталіна з Криму у 1944 році.

За даними Українського інституту національної пам'яті, у травні-червні 1944 року з Криму у спецпоселення і табори депортували 200 тисяч кримських татар. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинули понад 30 тис. кримських татар.