В 2014 році ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу / фото УНІАН

Міністри закордонних справ понад 30 держав з 47 країн-членів Ради Європи виступили за рівну участь усіх країн-членів у статутних органах Організації, що може призвести до зняття санкцій з Російської Федерації, делегація якої позбавлена права голосу в ПАРЄ, а її представники - виключені з усіх керівних органів Асамблеї.

Як повідомляється на сайті Ради Європи з посиланням на засідання Комітету міністрів РЄ у Гельсінкі, понад 30 міністрів підтвердили важливість Організації як "унікальної платформи для діалогу та співпраці".

Зокрема, на зустрічі у Гельсінкі в рамках річної сесії міністри заявили, що "усі члени повинні мати право брати участь на рівній основі у Комітеті міністрів та у Парламентській асамблеї - двох статутних органах Ради Європи". При цьому вони наголосили, що "одне з фундаментальних зобов'язань країн-членів полягає у здійсненні виплати їхніх обов'язкових внесків до регулярного бюджету".

Відео дня

Читайте такожУкраїна сподівається, що Рада Європи не піде на поступки Росії - МЗС

Як відомо, на квітневій сесії в 2014 році ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї через анексію Криму. З червня 2017 року Російська Федерація не сплачує внески до Ради Європи.

Водночас, глави МЗС понад 30 країн заявили, що вітатимуть той факт, якщо делегації з усіх країн-членів будуть мати можливість брати участь у наступній червневій сесії ПАРЄ, враховуючи важливість виборів генерального секретаря та суддів Європейського суду з прав людини.

"Хоча діалог між Комітетом міністрів і Парламентською асамблеєю посилився, міністри підкреслили потребу скоординованих дій з метою зміцнення здатності Організації більш ефективно реагувати на ситуації, у яких країна-член порушує статутні зобов'язання або не поважає стандарти, фундаментальні принципи та цінності, які підтримуються Радою Європи", - наголосили в Раді Європи.