Українська делегація в ПАРЄ припинила свою роботу через росіян / фото: УНИАН

Українська делегація у Парламентській асамблеї Ради Європи звернеться до Верховної Ради щодо термінового розгляду питання зупинення участі України у роботі ПАРЄ.

Про це народний депутат, член української делегації у ПАРЄ Леонід Ємець написав у Facebook.

Читайте такожЗМІ Європи про повернення Росії в ПАРЄ: Навіщо вона взагалі там потрібна?

Відео дня

"Рішення української делегації у ПАРЄ. 1. Припинити участь в роботі Парламентської асамблеї, крім питань позбавлення повноважень російської делегації. 2. Делегація звертається до Верховної Ради України з необхідністю терміново розглянути питання зупинення участі України в роботі ПАРЄ. 3. Делегація звертається до президента і МЗС щодо подальшої участі України в органах Ради Європи", - наголосив Ємець.

У свою чергу член української делегації в ПАРЄ, позафракційний народний депутат Борислав Береза заявив у коментарі УНІАН, що "українська делегація у ПАРЄ призупинила свою роботу. Залишаємо свою роботу виключно у тих процесах, де є оскарження та можливість ставити під сумнів повноваження російської делегації або накладання на неї санкцій чи інші процеси, де співпраця з ПАРЄ зараз призупинені".

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв'язку з цим Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії багато членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.

Сьогодні вночі ПАРЄ ухвалила резолюцію «Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень і голосування». Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти - 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який у ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

Ухвалення резолюції створює можливість для зняття санкцій з російської делегації. Тепер делегація РФ зможе брати участь у роботі Асамблеї без виконання будь-яких умов, що стосуються відновлення територіальної цілісності України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що розчарований рішенням ПАРЄ затвердити без обмежень повноваження делегації Росії.