У ПАРЄ є 24 години на підготовку "санкційної" резолюції проти РФ  / фото УНІАН

Народний депутат України, член постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи Олена Сотник заявляє, що українська делегація в ПАРЄ готова брати участь лише у підготовці та прийнятті нової резолюції з визначенням санкцій проти делегації Російської Федерації.

Про це Сотник повідомила у Facebook.

Читайте такожУ Путіна прокоментували повернення російської делегації до ПАРЄ

Відео дня

Вона зазначила, що сьогодні на ранковому засіданні ПАРЄ "Грузія та Британія поставили питання оскарження повноважень Росії на підставі порушення норм статуту: анексія Криму, окупація Донбасу, грубі порушення прав людини".

Крім того, "Україна поставила питання оскарження повноважень Росії на підставі порушення Регламенту: санкційні депутати в списку, депутати обрані нелегітимно шляхом інкорпорації голосів населення України - в анексованому Криму".

Також окремо були оскаржені повноваження російського депутата, який є головою міжнародного комітету державної думи РФ, Леоніда Слуцького, кандидатуру якого запропонували на посаду віце-президента ПАРЄ.

"24 години у моніторингового та регламентного комітету, щоб підготувати проект резолюції. В резолюції буде визначено можливі санкції - саме це буде останній момент істини для європейців. Комітет пройде завтра, розгляд резолюції – після обіду в Асамблеї і, відповідно, голосування", - заявила Сотник.

"Делегація України бере участь виключно в розгляді цієї резолюції. У всіх інших форматах ми призупиняємо свою роботу. Від рішення Асамблеї завтра будуть залежати подальші рішення України щодо подальшої ролі країни в Раді Європи", - наголосила вона.

Читайте такожУкраїнські депутати в ПАРЄ звернуться до Ради щодо призупинення роботи делегації України

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї через анексію Криму. У зв'язку з цим Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії багато членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.

Сьогодні вночі, 25 червня, ПАРЄ ухвалила резолюцію «Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень і голосування». Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти - 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який у ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

Ухвалення резолюції створює можливість для зняття санкцій з російської делегації. Тепер делегація РФ зможе брати участь у роботі Асамблеї без виконання будь-яких умов, що стосуються відновлення територіальної цілісності України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що розчарований рішенням ПАРЄ затвердити без обмежень повноваження делегації Росії.

Українська делегація звернеться до ВР щодо термінового розгляду питання зупинення участі України в роботі ПАРЄ. Також українські делегати в Асамблеї звертаються до президента і МЗС щодо подальшої участі України в органах Ради Європи.