Активісти тримали плакати "Хто замовив Катю Гандзюк?" / facebook.com/tetiana.pechonchyk

Під час Міжнародної конференції з питань реформ в Україні, яка відбулася в Канаді за участю глави МВС Арсена Авакова, активісти влаштували акцію «Хто замовив Катю Гандзюк?».

Читайте такожЗвинувачував у "розкраданні бюджету": батько Гандзюк виграв суд проти Киви

Про це повідомила голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик у Facebook.

Відео дня

«Влаштували Авакову теплий прийом в Канаді. Хто замовив Катю Гандзюк?», — написала вона, опублікувавши фото з акції.

Активісти у залі підняли плакати «Хто замовив Катю Гандзюк?», коли Аваков був на сцені.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, жінка отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти п’ятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова.

6 червня Покровський райсуд (Дніпропетровська область) оголосив їм вироки. Організатор виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбін засуджений до 6 років та 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років ув’язнення. Обвинувачені у пособництві Васянович і Горбунов засуджені до 4 та 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський отримав 4 роки в’язниці.

У справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін, голова Херсонської облради Мангер і колишній помічник народного депутата від "БПП" Миколи Паламарчука Ігор Павловський.

Також громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній глава Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв та екс-заступник глави ОДА Євген Рищук.