Напередодні ЦВК скасувала реєстрацію Андрія Клюєва / фото УНІАН

Адвокат Небесної сотні Віталій Титич пояснив, як вийшло, що одіозний політик Андрій Клюєв потрапив у список кандидатів в народні депутати, і хто може за цією історією стояти.

Як сказав юрист «Главреду», рішення зареєструвати колишнього голову Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Клюєва кандидатом в нардепи було пробною кулею в контексті інших персонажів, підозрюваних у злочинах, а акцент громадськості та ЗМІ був зміщений на Клюєва спеціально.

Читайте такожУ ГПУ запевнили, що затримають Клюєва одразу після його повернення в Україну

Відео дня

"Висновок суду, що Клюєв, нібито проживав у Донецьку, весь цей час знаходився на території України - це дуже небезпечний прецедент. Так, дійсно це окупована територія і це територія України. Але законодавство не настільки тупе, як наші судді. При допуску до виборів, крім проживання протягом п'яти років, є таке поняття - має право голосу. Згідно з законом про громадянство України – це правовий зв'язок з українською державою, який відображається у взаємних правах та зобов'язаннях.

І очевидний факт, що особа, яка знаходиться на тимчасово окупованих територіях, не є частиною правової системи України. І не може бути в нашій системі залучена до тих процедур, до яких залучається звичайний громадянин. І це зв'язок про право голосу, який вказано як обов'язковий ценз, був втрачений. Вже немає взаємних прав та зобов'язань, цей сегмент порушено", - зазначив Титич.

За його словами, ЦВК не мала права реєструвати Клюєва кандидатом, оскільки проти нього порушено кілька справ, причому, не тільки у справі тортур студентів і розгону мирних демонстрантів у листопаді 2013 року, але і в корупційних злочинах на 170 мільйонів.

"І саме в цій справі Печерський суд давав дозвіл проводити спеціальне досудове розслідування. І саме по цій справі Клюєв перебував у розшуку Інтерполу до березня 2019-го.

"Не виключаю, що Клюєв і Шарій – це пробна закидка, щоб відкатати схему. При цьому ЦВК та Верховний суд – це повністю дітища Петра Порошенка. І виходить, що все було зроблено так, як треба певним силам. Адже рішення на користь таких персонажів, як Клюєв і Шарій підняли хвилю. У ЗМІ заговорили про "реванш", а всі ці "порошенки" тут же зголосилися нас рятувати", - резюмував адвокат.

Нагадаємо, після супсільного резонансу ввечері 3 липня Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію Андрія Клюєва, за його зняття з виборів всі судді проголосували одноголосно. Також було недопущено до виборів Шарія.