Корабель залишається в Ізмаїлі / dpsu.gov.ua

Екіпаж затриманого в Ізмаїлі Службою безпеки України російського танкера NEYMA повертається до Росії.

Про це в коментарі УНІАН повідомив представник Посольства Російської Федерації в Україні Денис Голенко.

"Зараз за рішенням судновласника екіпаж повертається додому до Росії, а корабель залишається там", - сказав Голенко й уточнив, що судно залишається в Ізмаїлі на ремонт.

Відео дня

Інших подробиць він не має у своєму розпорядженні.

Читайте такожЗ'єднання явилося відео затримання російського танкера в Ізмаїлі

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 25 липня, СБУ повідомила, що спільно з Військовою прокуратурою затримали російський танкер NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці в кінці листопада минулого року.

За фактом блокування танкером NEYMA Керч-Єнікальського каналу в Керченській протоці слідчими СБУ розпочато та проводиться досудове розслідування.

24 липня, за інформацією українських прикордонників, у порт Ізмаїл під прапором РФ зайшов танкер «NIKA SPIRIT», який за номером ІМО - 8895528, згідно з даними міжнародної інформаційної системи EQUASIS, ідентифіковано як вже відомий танкер NEYMA, що був використаний для перекриття Керченської протоки. Слідство встановило, що танкеру NEYMA, з метою приховання причетності у незаконних діях та акту агресії, які відбувалися 25.11.2018, російськими власниками змінено назву на NIKA SPIRIT.

Групою слідчих СБУ, військових прокурорів та прикордонників на затриманому танкері закінчено санкціоновані українським судом слідчі дії - обшук з метою встановлення фактичних обставин справи, вилучення документів з судна, записів радіо перемовин під час конфлікту, бортових журналів.

Також допитано членів суднокоманди, вилучено документи необхідні для встановлення істини у провадженні.

Вказане судно визнано речовим доказом, готується клопотання до суду про його арешт.

За ініціативи Військової прокуратури Радою національної безпеки і оборони України, відповідним Рішенням, введеного в дію указом президента України від 19.03.2019 №82/2019, строком на 3 роки, застосовано спеціальні економічні санкції та інші обмежувальні заходи до ТОВ «ЮВАС ТРАНС, яке є власником Керченського судноремонтного заводу, на якому до моменту блокування Керч-Єнікальського каналу перебував танкер NEYMA.