Як Гримчак заробляв на проблемах бізнесу, розповіли в НАБУ / фото УНИАН

Національне антикорупційне бюро України вважає, що заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак та його помічник шляхом обману заволоділи грішми в особливо великому розмірі.

Про це йдеться в повідомленні НАБУ.

Читайте такожЗМІ повідомили, з якою справою може бути пов'язане затримання Гримчака

За даними слідчих, представник приватної фірми поскаржився Гримчаку на проблему щодо розгляду цивільної справи щодо стягнення боргу з іншого приватного підприємства на його користь. На це, зазначають у НАБУ, заступник міністра повідомив, що за грошову винагороду в розмірі 100 тисяч доларів (надалі сума хабаря була зменшена до 80 тисяч доларів), використовуючи свої зв’язки, може посприяти для ухвалення необхідного судового рішення.

Гримчак нібито обіцяв звернутися до заступника генпрокурора, щоб остання вплинула на главу Касаційного цивільного суду (у складі Верховного суду), який, своєю чергою, може забезпечити ухвалення необхідного судового рішення.

За даними НАБУ, першу частину грошей в розмірі 50 тисяч доларів Гримчак і його помічник поділили між собою. Решту 30 тисяч доларів їм передали 14 серпня перед затриманням.

НАБУ

Крім того, згідно з версією слідчих, представник приватної компанії під час бесіди з Гримчаком також розповів про те, що фірма проходить складне узгодження дозвільних документів на будівництво на земельних ділянках у Києві, які належать до пам'яток культурної спадщини.

"Дізнавшись про це, заступник міністра запропонував свої «послуги»  із забезпечення погодження проектної документації за грошову винагороду у розмірі 1 млн дол. США. Як запевняли учасники корупційної схеми, вказана сума начебто мала бути розподілена між керівниками та службовими особами виконавчих органів влади, серед яких: Міністерство культури України, Міністерство юстиції України, Український державний інститут культурної спадщини, Київська міська державна адміністрація та інші", - йдеться у повідомленні НАБУ.

Після одержання частини грошових коштів у сумі 450 тисяч доларів та 30 тисяч доларів від представників ТОВ і було затримано «на гарячому» Гримчака, а також його «помічника».

НАБУ

За результатами здійснених обшуків виявлено й вилучено всю суму неправомірної вигоди, одержаної 14 серпня 2019 року, а також частину одержаної раніше.

Як повідомляв УНІАН, раніше Служба безпеки України оприлюднила відео затримання заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрія Гримчака, котрого підозрюють у вимаганні 1,1 мільйона доларів.