REUTERS

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп переконаний, що його попередник Барак Обама міг зупинити анексію Криму Росією.

Про це Трамп сказав на прес-конференції за підсумками саміту "Великої сімки" (G7) у французькому місті Біарріц.

За словами Трампа, він не звинувачує Обаму, за президентства якого "сталося багато поганих речей", зокрема, анексія Росією українського Криму, погіршення ситуації на Близькому Сході, що вимагало від Обами рішучіших дій, однак він не вдався до них.

Відео дня

Читайте такожМакрон і Меркель найближчими тижнями організують саміт у "нормандському форматі"

За словами Трампа, Обама захотів виключити Росію з "Великої вісімки", оскільки був невдоволений тим, що сталося, а також через те, що президент Росії Володимир Путін "перехитрив" його.

"Президент Путін перехитрив президента Обаму", - сказав Трамп.

Крім того, він зазначив, що Обама допомагав Україні в той час, коли був анексований Крим.

Трамп назвав Крим "дуже важливим регіоном" для Росії, де вона розмістила "великі і потужні підводні човни".

"Вони забрали Крим під час його терміну перебування на посаді президента. Це не було доброю справою, це могло бути зупинено", - переконаний Трамп.

"Це могло бути зупинено… Але президент Обама був неспроможний зупинити це. І це дуже погано", - сказав Трамп.

При цьому Трамп знову заявив, що краще, щоб Росія була серед країн «Групи семи».

"Я дійсно вважаю, що це добре для світової безпеки, це добре для світової економіки. Не забувайте, вони будують великий трубопровід у Європі, який спрямовується до Німеччини, я сказав Ангелі (канцлеру Німеччини Ангелі Меркель - УНІАН)... Ви платите Росії мільярди доларів, а ми потім вас захищаємо від Росії, і я питаю, як таке можливо?", - наголосив Трамп.