Марія Захарова / REUTERS

США мають право пропонувати Данії продати Гренландію.

Про це заявила в середу на брифінгу офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, відповідаючи на відповідне питання.

"Дві держави є суверенними, вони можуть один одному робити різні пропозиції, на них реагувати, відмовлятися, приймати відповідні рішення. Це їх право", - сказала вона.

Відео дня

Читайте такожУ США почали продавати футболки з «американською» Гренландією

При цьому Захарова висловила подив у зв'язку з заявою членів королівської родини Данії про те, що вирішувати долю Гренландії повинні самі жителі цього острова.

"У мене одне тільки питання: чому-те ж саме ми не чули приблизно п'ять років тому (стосовно до Криму - УНІАН)?" - задалася питанням дипломат.

Як повідомляв УНІАН, раніше газета The Wall Street Journal написала, що президент США Дональд Трамп виношує ідею викупити у Данії острів Гренландія і вже обговорював таку можливість зі своїми радниками та адвокатами. Пізніше сам Дональд Трамп зізнався, що дійсно цікавився питанням покупки Гренландії у Данії.

За даними ЗМІ, високопоставлені чиновники адміністрації розглядали сценарій, при якому Вашингтон міг би запропонувати Копенгагену щорічні виплати на рівні 600 мільйонів доларів.

У відповідь на цю ідею політики Данії заявили, що "зараз не XIX століття", і острів не продається.

Гренландія - автономна територія у складі Данії. Незважаючи на високий рівень самоврядування, питання зовнішньої політики і безпеки острова залишаються прерогативою Копенгагена.