Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп багато тижнів обговорював можливість покупки Гренландії у Данії. Високопоставлені чиновники адміністрації розглядали сценарій, за яким Вашингтон міг би запропонувати Копенгагену щорічні виплати на рівні 600 мільйонів доларів.

Це виданню Washington Post повідомили два джерела на умовах анонімності. Також обговорювався інший варіант, згідно з яким Данія могла отримати одноразову велику виплату, щоб зацікавити країну в угоді про продаж Гренландії. Гренландці, частина з яких невдоволена данським домінуванням, різко відреагували на новини про наміри Трампа купити їхній острів.

Данські й гренландські чиновники впродовж останніх днів багаторазово стверджували, що Гренландія не продається.

Відео дня

Читайте такожNew York Times: Трамп вже рік шукає спосіб купити Гренландію

«Гренландія багата на цінні ресурси, такі як мінерали, найчистіша вода і крига, запаси риби й морепродуктів. У неї є відновлювані джерела енергії, а останнім часом вона стала напрямком для пригодницького туризму», - сказав міністр закордонних справ автономії.

«Ми відкриті для бізнесу, але не продаємося», - додав дипломат.

США почали проявляти дедалі більший інтерес до Арктики, тому що Китай і Росія намагаються привласнити собі її територію, яка з таненням криги стає дедалі більше доступною. Китай проголосив себе «наближеною до Арктики» країною і висловив бажання збудувати «Полярний шовковий шлях», через який товари будуть доставлятися морем з Азії в Європу.

Читайте такожWashington Post: Військове вторгнення США в Гренландію було б в дусі Трампа

Китай також розглядав можливість фінансування побудови трьох аеропортів у Гренландії, викликавши занепокоєння тогочасного міністра оборони США Джима Меттіса. Пентагон почав тиснути на Данію, наполягаючи, що вона сама повинна заплатити за спорудження аеропортів, а не покладатися в цьому на Пекін.

Один американський чиновник розповів Washington Post, що його здивувала така цікавість Трампа до Гренландії. Співрозмовник видання пояснив, що конгресмени від Аляски намагалися переконати Пентагон витрачати більше грошей на операції в арктичному регіоні свого штату. Тепер вони стривожені, що покупка Гренландії може підірвати всі ці зусилля.