Зеленський запропонував низку змін до Конституції / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський пропонує зменшити кількість народних депутатів до 300 та закріпити лише пропорційну виборчу систему на парламентських виборах.

Це передбачено внесеним президентським законопроектом №1017 про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради та закріплення пропорційної виборчої системи.

Читайте такожПарубій підписав Виборчий кодекс із відкритими списками

Відео дня

«Пропонована законодавча ініціатива має на меті внесення необхідних змін до статей 76 та 77 Конституції України щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України, закріплення додаткових умов реалізації права бути обраним народним депутатом України та закріплення пропорційної виборчої системи», - йдеться в пояснювальній записці.

Зокрема, метою прийняття цього законопроекту є реалізація заходів парламентської реформи в частині оптимізації загальних засад статусу єдиного органу законодавчої влади.

Законопроектом пропонується зменшити склад народних депутатів України до трьохсот та змінити виборчу систему та закріпити пропорційну виборчу систему на парламентських виборах.

Також Зеленський пропонує вилучити із тексту статті 76 Конституції України принципи загального, рівного і прямого виборчого права, що здійснюється шляхом таємного голосування, оскільки має місце дублювання статті 71 Конституції України.

Крім того, документом запроваджується такий виборчий ценз, як володіння державною мовою.

Згідно з документом, розділ XV "Перехідні положення" Конституції України з метою врегулювання статусу парламенту ІХ скликання пропонується доповнити пунктом 17 такого змісту: "17. Після набрання чинності Законом України "Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)" Верховна Рада України, обрана до набрання чинності зазначеним Законом, продовжує виконувати свої повноваження до наступних виборів народних депутатів України".

Вказується, що метою запропонованих законопроектом змін є реформування окремих аспектів статусу парламенту з метою оптимізації загальних засад статусу єдиного органу законодавчої влади.

Як повідомляв УНІАН, 30 серпня голова Верховної Ради Дмитро Разумков доручив профільному комітету підготувати до розгляду у парламенті зміни до Конституції України в частині зменшення кількості народних депутатів та закріплення пропорційної системи виборів.

29 серпня Зеленський вніс на розгляд парламенту проект закону про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради та закріплення пропорційної виборчої системи.