Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада включила до порядку денного другої сесії парламенту і направила до Конституційного суду для отримання висновку президентський законопроект «Про внесення зміни до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України)» (№1028).

Читайте такожРада скерувала до КСУ законопроект про "звільнення" депутатів за кнопкодавство та прогули

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 264 народних депутатів.

Відео дня

Не голосували у повному складі фракції "Європейська солідарність", "Голос" та "Опозиційна платформа - За життя".

Законопроектом передбачається можливість створення у межах коштів, передбачених у державному бюджеті України, для здійснення своїх повноважень консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради.

Метою запропонованої законопроектом зміни є законодавче закріплення в Конституції ефективного механізму організації та діяльності Верховної Ради.
Читайте такожВР направила до КСУ проект закону щодо ініціювання народом законопроектів

Виступаючи перед депутатами, представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський зазначив, що «без наявності конституційних повноважень Верховна Рада жодних органів, не передбачених Конституцією України, жодних повноважень, які не закріплені статтею 55 Конституції України, не має права реалізовувати».

Він додав, що консультативні та дорадчі органи необхідні, зокрема, «для наведення елементарного ладу в тому масиві законодавства, яке існує на сьогоднішній день». За словами Веніславського, йдеться про проведення ревізії законодавства і після цього скасування «мертвих» законів.

Він зауважив, що до консультативних та дорадчих органів зможуть увійти не тільки народні депутати, але й експерти, які фахово займаються відповідними проблемами.

Веніславський наголосив, що законопроект направляється до Конституційного суду для отримання висновку про його відповідність вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня Верховна Рада скасувала депутатську недоторканність.