Ілюстрація REUTERS

США закликають Росію звільнити всіх утримуваних нею українців та хочуть бачити ознаки "більш активного діалогу між РФ та Україною".   

Про це йдеться в заяві Держдепартаменту США.

Читайте також"Вирішальний крок до відновлення конструктивного діалогу": Макрон про обмін між Україною і РФ

Відео дня

"Сполучені Штати вітають звістку про звільнення 35 українців, утримуваних Росією, в обмін на 35 полонених, утримуваних Україною. Ми постійно закликали звільнити 24 членів українських екіпажів, затриманих Росією після нападу на українські судна в Чорному морі біля Керченської протоки в листопаді 2018 року, а також Олега Сенцова та інших політичних в’язнів", - зазначають у Держдепартаменті.

У Вашингтоні очікують від Росії негайного звільнення всіх інших українців, включно із представниками кримськотатарської громади, які лишаються незаконно ув’язненими.

"Ми хотіли б бачити ознаки більш активного діалогу між Росією та Україною. Президент Зеленський чітко заявив про свою прихильність досягти дипломатичного вирішення конфлікту, підбурюваного Росією на сході України. Ми підтримуємо зусилля Президента Зеленського і закликаємо Росію виконати всі свої зобов’язання, взяті нею в рамках Мінських угод", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки і 11 політв'язнів: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов.

У той же час до РФ повернули 35 осіб, про обмін яких просили росіяни. Всі вони були засуджені в Україні за різні злочини або є фігурантами кримінальних проваджень.

Після прибуття звільнених українців Зеленський заявив, що перший етап дій з припинення війни на Донбасі реалізований.