Вищий антикорупційний суд може зосередитись на справах топ-корупції / УНІАН

Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський проект закону про внесення зміни до закону "Про Вищий антикорупційний суд" (щодо початку роботи суду) (№1025), відповідно до якого цей суд має зосередитися виключно на справах про топ-корупцію.

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 345 народних депутатів із 403 зареєстрованих у сесійній залі.

Читайте такожСАП скерувала до Антикорупційного суду перший обвинувальний акт

Відео дня

Законопроектом у підпункті "х" підпункту 3 пункту 2 розділу VІ "Прикінцеві та перехідні положення" закону "Про Вищий антикорупційний суд" встановлюється, що підсудність Вищого антикорупційного суду, передбачена Кримінальним процесуальним кодексом як суду першої інстанції, суду апеляційної інстанції та слідчих суддів поширюється на кримінальні провадження, відомості за якими про кримінальне правопорушення в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесені: з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду; до дня початку роботи ВАС, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

З дня початку роботи Вищого антикорупційного суду у кримінальних провадженнях, досудове розслідування яких здійснюється НАБУ або досудове розслідування яких здійснювалося НАБУ та закінчено прокурорами САП, слідчі судді (крім слідчих суддів ВАС) припиняють приймати до розгляду клопотання та скарги у кримінальних провадженнях, а суди першої інстанції (крім ВАС) - обвинувальні акти, клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру та про звільнення від кримінальної відповідальності у таких кримінальних провадженнях.

Такі клопотання та обвинувальні акти подаються в установленому порядку відповідно до слідчих суддів Вищого антикорупційного суду, Вищого антикорупційного суду.

Також з початку роботи ВАС у таких кримінальних провадженнях суди апеляційної інстанції (крім Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду) припиняють приймати до розгляду апеляційні скарги; клопотання та скарги, які надійшли до слідчих суддів і не розглянуті до дня початку роботи ВАС, передаються до Вищого антикорупційного суду для розгляду в установленому порядку слідчими суддями цього суду.

Крім того, з цієї дати у разі, якщо судовий розгляд у судах першої та апеляційної інстанцій не закінчено до дня початку роботи ВАС, такі кримінальні провадження передаються до Вищого антикорупційного суду для розгляду в установленому цим Кодексом порядку; оскарження судових рішень, ухвалених до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду, здійснюється за правилами підсудності, передбаченими цим Кодексом; заяви про перегляд за нововиявленими обставинами судових рішень, що ухвалені судами першої та апеляційної інстанцій до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду, подаються до ВАС та розглядаються ним у встановленому порядку.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 7 червня 2018 року ухвалила президентський закон про Вищий антикорупційний суд. Законом встановлюється, що Вищий антикорупційний суд є постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою України.

11 квітня цього року судді Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду склали присягу.

7 травня судді ВАС обрали головою Вищого антикорупційного суду суддю Танасевич, її заступником - суддю Євгена Крука.

Президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді зосередити ВАС виключно на справах топ-корупції. Це передбачено президентським законопроектом «Про внесення зміни до закону «Про Вищий антикорупційний суд» (щодо початку роботи суду)» (реєстраційний номер № 1025), зареєстрованим у парламенті 29 серпня та визначеним главою держави як невідкладний. Згідно з пояснювальною запискою до документу, запропоновані законодавчі зміни дадуть змогу усунути проблему перевантаження суддів Вищого антикорупційного суду та забезпечити ефективний судовий розгляд кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів високопосадовців у розумні строки.

Документом пропонується викласти в новій редакції підпункт «х» підпункту 3 пункту 2 розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про Вищий антикорупційний суд», відповідно до якого підсудність Вищого антикорупційного суду як суду першої, апеляційної інстанцій, слідчих суддів поширюється на кримінальні провадження, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду, крім кримінальних проваджень, досудове розслідування у яких здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Також передбачено, що до Вищого антикорупційного суду передаються усі кримінальні провадження, досудове розслідування у яких завершено прокурорами САП і судовий розгляд яких судами першої, апеляційної інстанцій не завершено до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду.