В Україні 5 вересня має запрацювати ВАС / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді зосередити Вищий антикорупційний суд (ВАС) виключно на справах топ-корупції.

Це передбачено внесеним президентським законопроектом №1025 «Про внесення зміни до закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (щодо початку роботи суду)», що зареєстровано в парламенті 29 серпня та визначено главою держави як невідкладний.

Читайте такожЗеленський пропонує посилити вимоги для кандидатів на посаду генпрокурора і перейменувати ГПУ

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до документу, початок роботи Вищого антикорупційного суду має завершити становлення системи антикорупційних органів в Україні.

Водночас, як зазначається в документі, передбачений чинним законодавством порядок передачі до ВАС підсудних йому проваджень, які наразі розглядаються іншими судами, матиме наслідком надходження до нього тисяч кримінальних проваджень, які не стосуються топ-корупції, проваджень, у яких спливли строки давності та які розслідувалися органами досудового розслідування з порушенням правил підслідності.

Наголошується, що станом на 5 вересня, коли має розпочати роботу Вищий антикорупційний суд, лише 5% справ, які він має отримати, розслідувалися Національним антикорупційним бюро та належать до категорії справ високопосадової корупції.

У пояснювальній записці наголошується, що після передачі згаданої кількості кримінальних проваджень до ВАС виникне ситуація з надмірним навантаженням на суддів.

Вказується, що запропоновані законодавчі зміни дадуть змогу усунути проблему перевантаження суддів Вищого антикорупційного суду та забезпечити ефективний судовий розгляд кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів високопосадовців у розумні строки.

Законопроектом пропонується внести зміни до закону «Про Вищий антикорупційний суд України», якими уточнити його підсудність.

Документом пропонується викласти в новій редакції підпункт «х» підпункту 3 пункту 2 розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» закону України «Про Вищий антикорупційний суд», відповідно до якого підсудність Вищого антикорупційного суду як суду першої, апеляційної інстанцій, слідчих суддів поширюється на кримінальні провадження, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду, крім кримінальних проваджень, досудове розслідування у яких здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Також передбачено, що до Вищого антикорупційного суду передаються усі кримінальні провадження, досудове розслідування у яких завершено прокурорами САП і судовий розгляд яких судами першої, апеляційної інстанцій не завершено до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 7 червня 2018 року ухвалила президентський закон про Вищий антикорупційний суд. Законом встановлюється, що Вищий антикорупційний суд є постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою України.

11 квітня судді Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду склали присягу.

7 травня судді ВАС обрали головою Вищого антикорупційного суду суддю Олену Танасевич, її заступником - суддю Євгена Крука.

Вищий антикорупційний суд має розпочати роботу 5 вересня.