Зеленського хочуть заслухати у Раді / фото УНІАН

Три фракції Верховної Ради просять президента України Володимира Зеленського оприлюднити свою позицію щодо так званої «формули Штайнмаєра».

Як передає кореспондент УНІАН, голова фракції «Голос» Сергій Рахманін на засіданні парламенту заявив, що очолювана ним фракція, а також «Європейська солідарність» і «Батьківщина» звертаються до глави держави «особисто безпосередньо донести до депутатського корпусу і до громадськості свою позицію щодо подальшої деокупації... тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей».

Він також зазначив, що є узгоджена позиція фракції «Голос» та «Європейська солідарність» про те, що «ми вимагаємо сьогодні на 16 годину прийти до Верховної Ради міністра закордонних справ України Вадима Пристайка та керівника Генерального штабу Руслана Хомчака з тим, щоб озвучити позицію по відповідних органах влади щодо конкретних дій, які відбуваються на сході України».

Відео дня

У відповідь голова Верховної Ради Дмитро Разумков зауважив, що як і у парламенту, так і у міністерствах є свій план роботи. За його словами, він передасть звернення депутатів фракцій, а вже, виходячи з можливості як парламенту, так і міністрів, зробити все для узгодження планів щодо їхньої можливості прийти до парламенту і прозвітувати перед депутатами.

Читайте такожПідписана "формула Штайнмаєра" була головною вимогою Кремля для зустрічі в "нормандському форматі" – депутат

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах ТКГ у Мінську відповіла на лист спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану «формулу Штайнмаєра».

«Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми погоджуємо текст «формули Штайнмаєра», - сказав президент і додав, що ця формула має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Чинний закон про особливий статус Донбасу діє до 31 грудня 2019 року.

За словами глави держави, буде новий закон, який розроблятиме парламент у тісній співпраці та при публічному обговоренні з суспільством і в ньому не буде перейдено жодної «червоної лінії».

«Саме тому немає і не буде ніколи ніякої капітуляції. Ніякої», - підкреслив Зеленський, наголосивши, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська.

Також Зеленський наголосив, що питання виведення російських військових з окупованого Донбасу має обговорюватися у «нормандському форматі».