Москаль розповів про спроби ФСБ розпалити етнічний конфлікт на Закарпатті / фото УНІАН

Спецслужби Росії у 2018 році намагалися спровокувати міжетнічний конфлікт на Закарпатті, щоб відірвати регіон від України.

Про це заявив колишній глава Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль, передає «Обозреватель». За його словами, місцеве населення не дозволило втягнути себе у провокаційні дії.

Читайте такожРусини і Закарпаття. Скільки можна гратися в сепаратизм?

Відео дня

На запитання, чи існує загроза відділення Закарпаття, колишній глава ОДА відповів: "Загроза була дуже велика у 2018 році. Тоді як по команді всі, я не хочу давати перелік телеканалів, приїхали на Закарпаття показувати, які угорці – мови не знають, всякі дурниці... ФСБ має дуже великий вплив на ЗМІ".

Так, Москаль зазначає, що за цією провокацією стояло "п'яте розвідувальне управління Федеральної служби безпеки Російської Федерації".

"Путін своїм указом п'яте управління створив, яке працює по Україні, по Грузії і по Молдові. Решту вони вважають благонадійними і по них не працюють. Вони укомплектовані, дуже багато етнічних українців, розмовляють так добре, ще й на діалектах", – повідав Москаль.

Як зазначив екс-глава області, якби загрозу вчасно не зняли, "сьогодні мали б ще одну гарячу точку – це Закарпаття".

"Річ у тім, що місцеве населення стало на мій бік, на бік облдержадміністрації, бо там була спроба угорців посварити з українцями. Але коли ми подивилися, кого наймали для проведення всіляких провокаційних дій... Я хочу, користуючись можливістю, подякувати всім закарпатцям, що жоден з них не брав участі у цих ганебних акціях. Всі були з Київської, Чернігівської, Черкаської, Харківської, Сумської областей, але з Закарпатської не було нікого", – зазначив Москаль.