Ілюстрація / REUTERS

У Сполучених Штатах Америки закликають Російську Федерацію вивести її війська і незаконні збройні формування з окупованого Донбасу та відновити контроль України над кордоном для проведення чесних виборів у регіоні.

Про це йдеться у повідомленні Посольства США в Україні у Twitter.

"Ми вітаємо прогрес у напрямку досягнення миру на сході України і закликаємо до відновлення контролю України над її міжнародним кордоном. Вільні та чесні вибори вимагають виведення очолюваних Росією сил та незаконних збройних формувань з території України, а також безпечного середовища. Щоб це відбулось, Росія повинна проявити політичну волю", - наголосили американські дипломати.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах ТКГ у Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану "формулу Штайнмаєра".

Читайте такожЗеленський: "Формула Штайнмаєра" не передбачає визнання анексії Криму і вибори під дулами кулеметів

За словами президента, ця «формула» має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. За словами Зеленського, новий закон Верховна Рада розроблятиме в тісній співпраці та за публічного обговорення із суспільством, і в ньому не буде перейдено жодної "червоної лінії".

Водночас Зеленський запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська.

Також Зеленський заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у "нормандському форматі".