Хмельницька облрада закликала президента і парламент не допустити реалізації «формули Штайнмаєра» / фото vsim.ua

Депутати Хмельницької обласної ради закликали президента Володимира Зеленського і Верховну Раду не допустити надання особливого статусу окупованим територіям Донбасу ні за так званою “формулою Штайнмаєра”, ні шляхом внесення змін до законодавства України.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне звернення сьогодні одностайно схвалили 44 депутати облради на позачерговій сесії.

Читайте такожЛьвівщина і Тернопільщина написали звернення до Зеленського щодо «формули Штайнмаєра»: готові провести свої сесії на Майдані

Відео дня

“Ми, депутати Хмельницької обласної ради, категорично проти плану реалізувати так звану “формулу Штайнмаєра”, за якою, відповідно до Мінських угод, запроваджується особливий статус Донбасу. Вважаємо це відвертою капітуляцією, бо за Законом України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» московським окупантам та їхнім пособникам-терористам гарантується амністія; узаконюється режим сприяння для російської мови і знищення української мови; надається імунітет депутатам, “обраним” під контролем терористів”, - зазначено у зверненні.

Крім того, депутати облради заявили, що проводити вибори до органів місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях необхідно лише після повної деокупації, завершення адміністративно-територіальної реформи та повної перепаспортизації всього населення.

Окремо депутати вважають, що варто “запровадити реальний, а не “фейковий”, як у грудні 2018 року, воєнний стан на прифронтових територіях і повну економічну, енергетичну, ресурсну та транспортну блокаду тимчасово окупованих територій, яку тримати до повної деокупації цих територій”.

“Введення в дію закону про особливий статус Донбасу – це однозначний сигнал усім антиукраїнським силам в інших областях, що зброєю можна домогтися для себе “особливого статусу” і диктувати Україні свою волю. Це однозначний сигнал світові, що про долю України треба говорити з Москвою, а не з Києвом. Це прямий шлях до остаточної дезінтеграції України, це продовження війни на покоління й покоління з метою знищення нашої держави”, - переконані депутати Хмельницької облради.

Позачергова сесія Хмельницької облради відбулася за ініціативи групи депутатів, представників ветеранських і громадських організацій.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах ТКГ у Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану "формулу Штайнмаєра".

За словами президента, ця «формула» має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. За словами Зеленського, новий закон Верховна Рада розроблятиме в тісній співпраці та за публічного обговорення із суспільством, і в ньому не буде перейдено жодної "червоної лінії".

Водночас Зеленський запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська.

Також Зеленський заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у "нормандському форматі".