Ілюстрація / REUTERS

У Великій Британії заявили, що дострокові місцеві вибори в окупованих районах Донецької та Луганської областей можуть відбутися лише за належних умов.

Про це йдеться у заяві міністра Великої Британії у справах Європи Крістофера Пінчера, оприлюдненій на сайті британського уряду.

Британія вітає заяви української та російської сторін стосовно "формули Штайнмаєра", які наголошують на відданості досягненню миру на сході України та подальшому розведенні сил на лінії розмежування, зауважив Пінчер.

Відео дня

Читайте такожУчасники акції "Ні капітуляції!" вирушили до Офісу президента (фото, відео)

"Я вітаю цей обнадійливий крок для забезпечення миру на сході України та схвалюю тверду налаштованість президента Зеленського знайти дипломатичне рішення", - наголосив Пінчер.

За його словами, "Сполучене Королівство поділяє позицію української влади, що місцеві вибори на сході України можуть відбутися лише за належних умов. Вони включають всеосяжний режим припинення вогню, виведення іноземних військ та безперешкодний доступ для міжнародних спостерігачів за виборами та медіа".

Крім того, Пінчер звернувся із закликом до РФ, яка "має виконати свою роль для припинення конфлікту шляхом негайного припинення своєї підтримки сепаратистів".

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську відповіла на лист спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану "формулу Штайнмаєра".

"Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми погоджуємо текст "формули Штайнмаєра", - сказав президент і додав, що ця формула має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Чинний закон про особливий статус Донбасу діє до 31 грудня 2019 року.

За словами Зеленського, новий закон Верховна Рада розроблятиме в тісній співпраці та при публічному обговоренні із суспільством і в ньому не буде перейдено жодної "червоної лінії".

"Саме тому немає і не буде ніколи ніякої капітуляції. Ніякої", - підкреслив Зеленський, наголосивши, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська.

Також Зеленський заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у "нормандському форматі".