Пристайко: "формула Штайнмаєра" сама по собі ще не означає нічого / фото УНІАН

У Міністерстві закордонних справ розповіли, за яких умов запрацює "формула Штайнмаєра".

Про це сказав голова міністерства Вадим Пристайко, передає РБК-Україна.

Він підкреслив, що сама по собі ця формула нічого не означає.

Відео дня

"Я хочу вам сказати, що "формула Штайнмаєра" сама по собі ще не означає нічого, поки немає двох законів: закону про проведення виборів і закону про особливий статус. Це найважливіша точка. А сама формула тільки пояснює, як вони будуть застосовуватись. Ці закони мають узгодити наше суспільство, наші депутати", - заявив Пристайко.

Міністр також зазначив, що "поки не буде зрозуміло, які лініє є, важко говорити про результат".

Читайте такожЯременко заявивши, що Україна не зможе відмовитися від "формули Штайнмаєра" без наслідків

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах ТКГ у Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану "формулу Штайнмайера".

Погодження тексту "формули Штайнмаєра" викликало суспільний резонанс, того ж дня ввечері відбувся пікет під Офісом президента.

3 жовтня у відеозверненні Зеленський заявив, що "формула" має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, який Верховна Рада розроблятиме в тісній співпраці та за публічного обговорення з суспільством, і в ньому не буде перетнута жодна "червона лінія".

Президент пояснив, що "формула Штайнмаєра" дає відповідь на питання, коли має набути чинності закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", і наголосив, що вона не припускає визнання Україною анексії Криму і проведення місцевих виборів на Донбасі "під дулами кулеметів".

Також Зеленський запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська, і заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у "нормандському форматі".