У НАТО прагнуть поглибити діалог з українською владою / фото УНІАН

Голова Представництва Організації Північноатлантичного договору (НАТО) в Україні, директор Офісу зв'язку НАТО в Україні Александер Вінніков заявляє, що в Альянсі прагнуть поглибити діалог з новою українською владою.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Вінніков сказав під час виступу на дискусійній панелі "Україна-НАТО: що на столі переговорів?".

Він сказав, що наступного тижня, 30-31 жовтня, Україну відвідає Північноатлантична рада НАТО на чолі з генеральним секретарем Єнсом Столтенбергом.

Відео дня

"Очевидно, що головна мета візиту полягатиме у надсиланні твердого сигналу підтримки для суверенітету і територіальної цілісності України, з особливою увагою на Чорному морі, і також у підтримці процесу реформ", - сказав Вінніков.

Читайте такожУ НАТО закликали Європу активніше допомагати Україні

В рамках візиту Північноатлантична рада НАТО перебуватиме в Одесі та Києві, і зокрема в Одесі відбуватимуться спільні заходи з Військово-морськими силами України та Національним університетом «Одеська морська академія». Також у порт Одеси зайде група кораблів Альянсу. За словами Віннікова, це стане сигналом підтримки для територіальної України та її навігаційних прав у її територіальних водах.

При цьому голова Представництва НАТО сказав, що найбільш головним елементом візиту стане розвиток взаємодії з новою українською владою.

"Очевидно, що виборці висловилися на користь змін в Україні, і Альянс вже встановив дуже позитивний діалог (з українською владою - УНІАН), і ми прагнутимемо поглибити його з новим президентом України, новим урядом, і звичайно новим парламентом", - заявив Вінніков.

Також він сказав, що в рамках візиту відбудеться офіційна сесія Комісії Україна-НАТО за участі президента України Володимира Зеленського. Зокрема, у центрі уваги перебуватиме стан реалізації реформ в Україні. "Особливо, члени НАТО і Україна підведуть підсумки втілення комплексного пакету допомоги", - сказав Вінніков.

Крім того, одним з головних питань порядку денного буде ситуація з безпекою в Україні - як на сході країни, так і в окупованому Криму. Вінніков запевнив, що Альянс не визнає і не визнаватиме окупацію Криму Росією.

Окремо Північноатлантична рада НАТО в Україні проведе зустрічі з представниками громадянського суспільства щодо ряду питань, і в тому числі щодо ситуації з кримськими татарами в Криму, гендерної рівності у секторі оборони і безпеки.